Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Zelfregulering

De kabinetten Rutte hebben erg hun best gedaan allerlei taken af te stoten. Zoals Reagan al zei: de overheid is niet de oplossing, nee, de overheid is het probleem. In de Verenigde Staten hebben daarom bijvoorbeeld de wegenbouw zo kundig van de hand gedaan, dat veel bruggen op instorten staan. Het was een zichzelf vervullende voorspelling.

Eén van die taken die de kabinetten Rutte op afstand ging zetten was het toezicht. Waar voorheen ambtenaren langs de bedrijven gingen om van alles te controleren, zien we nu steeds vaker mensen van brancheorganisaties die de leden van hun branche controleren. De branche, zo is de gedachte, wil de slechte broeders onder hun branchegenoten verbieden door te gaan met hun werk.

Dat werkt natuurlijk uitstekend, is de theorie. Immers, branchegenoten kennen elkaar, kennen de trucs en willen de controle zo goedkoop mogelijk organiseren. Dat heet efficiënt.

Maar als dat zo goed werkt, waarom hebben we dan nog die dure opsporingsorganisaties die achter criminelen aan gaan? Kunnen criminelen niet veel beter zichzelf reguleren? Ze kennen elkaar en kennen elkaars trucs en ze zullen het allemaal zo goedkoop mogelijk organiseren. Ik zie mogelijkheden om miljarden te besparen!

Binnen een paar jaar hebben we alleen nog maar kwaliteitscriminelen over!

Schrijver: Jan R. Lønsing, 28 september 2022


Geplaatst in de categorie: actualiteit

5.0 met 4 stemmen 132Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)