Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Sociale Media als Sociale Beerput

Lang geleden dat beheersing van emoties een aspect van wellevendheid was. Al bedoelen wij hier niet traumatische ervaringen opkroppen, want dat leidt tot veel verdriet en nare effecten, ook op de omgeving van het slachtoffer. Nee, een zekere gereserveerdheid in de communicatie, dat beogen wij. Het mantra: ‘ik zeg gelijk wat ik denk’, dat populair lijkt, ervaar ik vaak als onbeschoftheid en overweldigt vaak in geestelijke zin. Ook het begrip ‘spontaan’, onder meer vaak genoemd in profielen op dating apps, lijkt mij een bijna lege huls. Is dat constant gekwetter over gedachten? Nooit lees ik een criterium als 'beheerst en nadenkend'.

Nog gekker acht ik de term ‘sociale media’. Een soort deftige aanduiding voor overrijp en pijnlijk groene stortplaats van emoties, bedreigingen en beledigingen. Ja, soms wordt er ook inhoudelijk geschreven of ontwikkelt zich een min of meer normale discussie. Meestal echter is het daar meer een Sociale Beerput geworden. Lees vandaag Trouw over de akelige bedreigingen via die media van politici. Ik acht het begrip ‘sociale media’ dus als volkomen misplaatst. Overigens wel passend in de trend om sommige beestjes niet bij de naam te noemen. Vooralsnog houd ik het dan ook op Sociale Beerput.

Schrijver: Karel Jong
22 oktober 2022


Geplaatst in de categorie: actualiteit

4.6 met 7 stemmen 313Er zijn 4 reacties op deze inzending:

Naam:
Jan R. Lønsing
Datum:
25 oktober 2022
Ik noem ze daarom nog eens de 'asociale media'.
Naam:
Karel Jong
Datum:
24 oktober 2022
Beide reacties onderstrepen het aspect van beledigen en bedreigen op dat soort media. Al noemt Richard Bahl ook de openheid van weer andere beerputten door de sociale media. Dat de meeste mensen deugen, vind ik nog steeds lastig. De mens is tot veel moois en edelmoedigs in staat. Jammer dat de betrekkelijke minderheid van minder deugende mensen zo bepalend kan zijn voor individu en volk.
Naam:
Bet Weter
Datum:
24 oktober 2022
Ja nu je het zegt, er is niet veel sociaals aan sociale media. De stroom aan overbodige informatie borrelt constant op in veel kringen. Ik ken families die een app op hun mobiel hebben waarmee ze “live” kunnen zien waar de leden van de familie zich bevinden. Oh Ina en Pieter zitten weer eens bij de chinees schat. Ah nu zit Pieter alleen. Ina is vast even naar het toilet. Oh jan is ook weer thuis (het mobieltje liet een piepje horen). “Leuk toch”, zeggen ze erbij. Dit heb ik niet verzonnen (nou ja alleen de namen). Het zijn natuurlijk niet de ergste uitwassen maar helemaal fris vind ik het ook niet. Het anonieme gescheld is een graadje erger. Als je iemand niet in de ogen kijkt is het blijkbaar makkelijk om de vreemdste en hatelijkste opmerkingen de wereld in te slingeren. Haha wat denkt die kwal wel niet ik zal hem eens even laten voelen wat ik ervan vind. Maar gelukkig deugen de meeste mensen zei een schrijver eens in een wel zeer opportunistische bui.
Naam:
Richard Bahl
Datum:
23 oktober 2022
Maar alles onder de pet houden, bij voorbeeld misbruik kinderen in sommige RK instituten in de jaren vijftig, nee, dat is ook niet alles. De moderne media kunnen zo ook een goede uitlaatklep zijn voor misstanden. Nu ja, dat geeft uiteraard weer veel rumoer en ellende. Maar dat soort beerputten openen via desnoods sociale media, is toch niet verkeerd. Ik geef toe, het is wel behoorlijk uit de hand gelopen met die sociale media op punt van bedreigen en beledigen.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)