Sorry
Natuurlijk is het onzin dat de Nederlandse staat excuses aanbiedt aan de nazaten van de zichzelf slaafgemaakten noemende mensen. Ook is het onzin dat de Nederlandse staat excuses aanbiedt aan de slaven die lang geleden gedwongen werden onder mensonterende omstandigheden te leven. Die slaven - (ik zeg ook nog steeds Nederlanders en niet tot Nederlander gemaakten, je kunt er niet aan beginnen om alle gemaakten ook gemaakt te noemen) - slaven zijn allang dood. Volgens sommige gelovigen moet de Nederlandse staat een plengoffer brengen, maar andere gelovigen zijn van mening dat de Nederlandse staat moet bidden om vergeving – laten we het geloof er al helemaal buiten laten.
Want laten we wel wezen: de enige reden dat de Nederlandse staat excuses moet geven voor de slaven is dat de Surinaamse en Antilliaanse lobbies machtig genoeg zijn om voldoende stennis in de media te schoppen. Tegelijk dwingen ze de staat om 200 miljoen herstelbetalingen te betalen. Laten we wel wezen, dat geld is te laat en te weinig om ook maar in de buurt te komen van het leed dat destijds de slaven is aangedaan. De Indische lobby heeft er (nog) niet aan gedacht en allerlei andere groepen die vergelijkbaar leed is aangedaan zijn te klein. Het draait ook hier om macht.
En verder is er ook geen doorwerking van de slavernij. Hannah Arendt zegt, naar mijn smaak terecht, dat mensen als onbeschreven blad worden geboren. Ze hoeven de schuld van hun voorouders niet te dragen en, als ik zo vrij mag zijn om de bewering van Arendt om te draaien, ze hoeven het leed van hun voorouders ook niet te dragen. Voor zover er iets doorwerkt, is het iets dat we elkaar blijven vertellen. Dat wat doorwerkt is niets anders dan discriminatie tegen minderheden – ongeacht of ze afstammen van slaven.
Op 21 december stond toevallig een foto van mensen die bij de politie werkten en die onrecht is aangedaan op grond van discriminatie. Dit waren echt niet allemaal afstammelingen van slaven, maar ook afstammelingen van slavenhandelaars uit de Oriënt. Dus dat speelde niet. Wat speelde was dat ze volgens sommige politieagenten te weinig leken op een politieagent. De eeuwenoude achtergrond doet er niet toe, maar de hedendaagse discriminatie wel. Laten we dat bestrijden. Laten we de ellende van de toeslagenaffaire eens oplossen, want daar zitten ook veel mensen tussen die zijn gediscrimineerd op hun vermeende afkomst. Ook hier zitten niet alleen nazaten van slaven bij. Het doet er namelijk niet toe. Je wordt als onbeschreven blad geboren en anderen bedenken vaak zonder goed te kijken wat er op jouw blad staat.
Daar moet een eind aan komen.
Misschien dat Geert Wilders de laatste paar alinea’s niet voor zijn rekening wil nemen, maar dit keer sluit ik me voor één keer aan bij deze Limburger die met een Hongaarse vrouw getrouwd schijnt te zijn en wat ik hem helemaal niet kwalijk neem: excuses voor de excuses.
En tot slot wens ik dat Oekraïne nog voor kerst wordt bevrijd van alle Russen. Dat de Russen tot inkeer komen. Dat ze naar huis gaan en kerst vieren. Dat wens ik.
Geplaatst in de categorie: geschiedenis
Dat dat bewustzijn er niet was en is is zeer de vraag. Ik heb vroeger best meegekregen hoe verschrikkelijk de slavernij was. In mijn ervaring werd het niet weggestopt of verdrongen.
Door die Nederlandse bril wordt nu een schuld beleden die verzachtend zou moeten werken. Vooral ook voor de Nederlanders zelf. Met de komst van herstel- en bewustwordingsprogramma´s is de kans redelijk aanwezig dat een neokolonialistische inbreng (hoe en waar worden de gelden besteed) de boventoon gaat voeren. De verhoudingen zie ik er zeker niet door verbeteren. Wellicht zie ik het verkeerd of te somber. Dat hoop ik dan maar.
Ook vind ik de koppeling met het slavernijverleden en het huidige racisme wel erg snel gemaakt. Racisme is van alle tijden, alle rassen en alle plaatsen m.i.
Want ook Jan weet wel dat als Wilders zijn excuses aanbiedt, dat iets is voor de bühne en niet omdat er een positieve filosofische overweging aan ten grondslag ligt.
Dat ligt er bij Jan wel ('de mens is als een onbeschreven blad geboren'), maar het lijkt me een theoretisch concept dat in de praktijk anders uitpakt. Of mijn Opa een alom gewaardeerde minster was of een veroordeelde NSB'er: het zal toch uitmaken hoe je in het leven staat.
Waarschijnlijk heeft dat gevoel van eeuwenlange miskenning een rol gespeeld bij onze landgenoten uit de West, want de schuldbetuiging van de premier heeft hen goedgedaan.
Natuurlijk moeten we niet te ver teruggaan in de tijd (Beeldenstorm, etc.) maar in dit geval is het een zaak van voortschrijdend inzicht geweest om wel oprecht gevoelde excuses aan te bieden. Niet om politiek gewin, want de meeste Nederlanders kijken niet verder dan hun blanke neus lang is. De VVD zal er dus geen garen mee spinnen, iets wat Wilders wel probeert. Misselijk makend en dwars tegen de gevoelens van veel Nederlanders met wortels in Suriname en de Caribische eilanden in. Zo kennen we de populist Geert, maar niet de columnschrijver Jan Lönsing!