Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Scherpenzeel

Er was eens een gemeente Scherpenzeel en die gemeente moest worden toegevoegd aan Barneveld. Scherpenzeel, zo vertelden verstandige mensen van de provincie, was financieel niet sterk en miste bestuurskracht. Als het zo zou doorgaan, zouden de burgers van Scherpenzeel merken, dat de gemeente haar taken niet meer aankon.

Barneveld, zo zeiden de verstandige mensen, zou de redding van Scherpenzeel zijn. Het punt alleen was dat Scherpenzeel er geen zin in had. In Scherpenzeel woonden namelijk mensen die emotioneel betrokken waren bij hun gemeente. De provincie besloot daarom in te grijpen. Er werd een waarnemer aangesteld die het herindelingsbeleid van de provincie uitvoerde. Raad en wethouders werden echter niet overtuigd en bleven streven voor een zelfstandige toekomst. Dat kon de CdK en de gedeputeerde natuurlijk niet hebben, dus werden rare berichten de ether geslingerd. Toen Scherpenzeel een professor uit Nijmegen vroeg om er naar te kijken en toen die uitlegde dat Scherpenzeel er prima voorstond, kreeg de Radboud Universiteit een brief of deze man niet op non-actief kon worden gezet.

Eén van de strategen werd zo onder druk gezet, dat hij vroeg om niet meer in het openbaar te hoeven optreden en een andere strateeg werkte zo hard, dat hij na afloop van de herindelingsperikelen overspannen thuis zit. De gemeenteraad van Scherpenzeel las in de krant dat het college een zeer slechte lobbyist had aangesteld, voordat de raad wist dat die lobbyist zou worden aangesteld. Gelekt via de provincie.

Overigens was in die provincie een ambtenaar actief die eerder voor de afdeling herindelen had gewerkt bij Binnenlandse Zaken. Dus nadat de provincie het proces had doorlopen, stuurde de beste man het herindelingsontwerp naar zijn collega’s in Den Haag. Ons adviseerde ons.

Als de overheid zo met burgers om blijft gaan, zullen er steeds weer partijtjes opstaan en monsterzeges scoren. Het kan beter. Een verstandig politicus zou kunnen ingrijpen.

De gemeente Scherpenzeel had geluk. Na heel veel gedoe had de minister Kajsa Ollongren er genoeg van. Zij diende het wetsvoorstel tot herindeling van Scherpenzeel niet in. Er is nog steeds een gemeente Scherpenzeel die nog steeds financieel goed in elkaar zit en nog steeds over voldoende bestuurskracht beschikt.


noot: in dit verhaal kan elke hij een zij zijn

Schrijver: Jan R. Lønsing, 23 maart 2023


Geplaatst in de categorie: actualiteit

3.8 met 6 stemmen 146



Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)