Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Amalia Anonymous

Er moeten altijd vier onopvallende kleerkasten mee. U kent dat wel, een jonge vrouw met vier mannen om haar heen, die onopvallend van links naar rechts en van voor naar achter rondturen of er niet een zot is, of een gek, of een crimineel, die gewapenderhand een einde wil maken aan de vrijheid van de jonge vrouw, of aan het leven van de jonge vrouw of erger. En als u het niet kent, kunt u het zich voorstellen.

U zou uzelf eens moeten zien in een winkel met vier mannen met oortjes om u heen. Van u wordt niets anders gevraagd dan binnen de kring van de vier mannen te blijven. U wilt misschien lipstick proberen en aan een verkoopster iets vragen. Of u wilt een boek doorbladeren, maar de vier onopvallende mannen blijven om u heen staan. En als u de winkel uit wil, moet u het even zeggen, want één van de vier moet vóór u de winkel uit. Na u is geen optie. En u kunt ook niet alle vier voor u de winkel uit laten gaan, want één van de onopvallende mannen moet na u de winkel uit, achterom kijkend of niet toch een kassière of vermeende klant iets van plan is.

Was er maar een vereniging Amalia Anonymous, waar je als prinses heen kunt en zeggen, mijn naam is Amalia en ik ben beveiligd. Maar ook op die vergadering zit je dan tussen vier onopvallende kleerkasten of, dat kan ook, je zit in een ruimte waar iedereen is gefouilleerd, door een detectiepoort gelopen, schoenen uit, riem af, spullen door de scanner (want anders moet iemand er met zijn vuile vingers doorheen en dat zou de privacy beschamen, alsof je in zo’n scanner niet veel meer ziet dan als je de tas open maakt). In zo’n ruimte blijven de onopvallende kleerkastjes onopvallend voor de deur staan wachten.

Als je naar de WC gaat, gaat eerst een kleerkastje naar de WC. Dit is de ware reden natuurlijk dat er steeds meer gender neutrale toiletten komen, want dat bespaart de onopvallende kleerkastjes menig ongemakkelijke en dus opvallende situatie. Ze moeten er nagenoeg niet zijn. Ze zijn er natuurlijk wel, maar ze bemoeien zich niet met de kleur lipstick of met het gesprek met de verkoopster, hoewel één van de kleerkastjes de verkoopster wel argwanend in de gaten houdt. De verkoopster wordt geacht dat niet te merken.

Arme Amalia. Er is geen Amalia Anonymous. Ze kan niet meer stappen zonder vier onopvallende mannen om haar heen, op de dansvloer, aan de bar, de Ziggodome is verboden, omdat de onopvallende kleerkastjes de zaak niet onder controle kunnen houden. Ze leeft achter de coulissen of op het podium, maar Amalia mag nooit de zaal in.

Alleen daarom gun ik haar dat Nederland een republiek wordt. Maar ik vrees dat ze te veel verantwoordelijkheid voelt. Ze voelt de plicht koningin te worden. Ze is de kleindochter van Beatrix en nakomeling van Wilhelmina.

Schrijver: Jan R. Lønsing, 28 april 2023


Geplaatst in de categorie: actualiteit

5.0 met 2 stemmen 182Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Sir Joanan Rutgers
Datum:
28 april 2023
Moet ze maar niet zo verdomde rijk willen zijn en die erfenis vol gestolen rijkdommen willen meeslepen. 'Jullie zijn kings en queens!', zei Willem, maar daar trappen wij echt niet in. Beperkte bewegingsvrijheid is de tol, die je betaalt voor onterecht verkregen rijkdommen. Het wringt gelukkig ergens!...

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)