Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Aangewaaide Finnen

Donderdag 6 juli zou een vriendin uit Finland bij ons komen logeren, Tuija. Eigenlijk is dat nog steeds het plan, maar ze zou uit Duitsland moeten komen – en of de treinen daar rijden na de storm Poly is nog niet helemaal duidelijk.

Maar 5 juli zouden twee Finse meisjes, Sara en Ella, naar Harlingen reizen. Ze vertrokken samen uit Hamburg, waar ze met Tuija musea hadden bezocht. Sara is de dochter van Tuija, vandaar. En ergens tussen Oldenburg en Leer sloeg het noodlot toe: een boom viel over het spoor en de trein kwam met een schok tot stilstand.

Ze moesten ruim een uur wachten op de brandweer en kregen allerlei Duitse aanwijzingen over wat er aan de hand was, maar Ella spreekt geen Duits en Sara maar een klein beetje. Zij verstond nauwelijks iets door de notoir onverstaanbare speakers van de trein. Waarom treinen altijd van die slechte speakers hebben, is mij onduidelijk. De geluidstechniek is sinds de jaren zestig toch vooruit gegaan?

In ieder geval werd Tuija op de hoogte gesteld door haar dochter en Tuija lichtte mij in over hun problemen. Om een lang verhaal kort te maken: vijf uur later haalde ik ze af op Bahnhof Leer. Zij kenden mij niet en ik kende hun niet, maar ik herkende ze vrij eenvoudig, omdat ze de enige twee witharige meisjes waren tussen de mensenmassa in het station. Ze moesten me maar op mijn woord geloven. Veel keus hadden ze niet. De bussen naar Groningen kwamen maar niet, terug naar Hamburg kon niet meer en of ze geld hadden voor een hotel in Leer, twee Finse studentes, ik weet het niet.

Achteraf vind ik me overigens nog wel een oen. Ik vroeg niet ‘Sara and Ella, I presume’, maar ‘are you from Finland’. Ik ben geograaf en onthoud vaak beter waar mensen vandaan komen dan hun naam, maar namen zijn veel unieker. Als ik naar hun naam had gevraagd, hadden ze veel sneller gedacht dat ik niet willekeurige Finnen zocht, maar hen. En ik had me niet geschoren. En ik had een vlek in mijn broek.

Maar ze geloofden toch dat ik de ‘Jan’ uit 'the Netherlands' was die hen kwam redden uit hun benarde situatie. Ik zal wel weer vriendelijk geglimlacht hebben.

Schrijver: Jan R. Lønsing, 6 juli 2023


Geplaatst in de categorie: actualiteit

3.7 met 3 stemmen 168Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)