Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Ik wou met Pokémon spelen

Bij de opening van de dichtersweek in de Hortus van Haren sprak iemand wiens naam ik straks wel noem, omdat de naam er voor dit verhaal eigenlijk niet toe doet, maar laten we zeggen, sprak een Nederlandse dichter de woorden: ‘Ik wou met Pokémon spelen, maar ik moest naar Al Jazeera kijken.’

Alles was volgens hem politiek. Als dat zo is, was de keuze van zijn ouders dat hij niet met Pokémon mocht spelen, maar naar Al Jazeera moest kijken ook politiek. En dat is ook zo. Toen ik een kind was, kon ik weliswaar niet met Pokémon spelen, de rage was nog niet bedacht, maar zaten we elke zondag rond een tafel gevuld met kip met appelmoes, of stoofvlees en rode kool of wat mijn moeder ons ook maar voorzette, het maakte mij niet veel uit want zelfs spruitjes vond ik lekker. Maar mijn vader die verder niets bepaalde van wat er in ons gezin gebeurde, zette steevast de radio aan om tijdens het eten te luisteren naar G.B.J. Hilterman.

Voor de jongeren onder de lezers: G.B.J. Hilterman legde de situatie in de wereld uit, zoals Al Jazeera dat nu doet. Hilterman was behoorlijk conservatief en zag een wereld waarin de Sovjetunie, die was er nog, en de Verenigde Staten met elkaar schaakten om de wereldmacht. Ze hielden het aardig in evenwicht, zodat Hilterman elke week weer zorgelijk keek naar de die week door de Sovjetunie verplaatste pion en bewonderend of afkeurend de tegenzet van de Verenigde Staten beoordeelde. En Europa? Dat stond er in die tijd bij en keek net als Hilterman naar de immer spannende ontwikkelingen.

Alles is politiek. Voor de dichter ging het om inclusie, kansenongelijkheid en dus om vrijheid en voor mij ging het om het communisme, de democratie en dus ook om vrijheid. Al Jazeera is vermoed ik kritischer op de Verenigde Staten dan Hilterman, maar dat lijkt me alleen maar gezond, want ik ben ook kritischer op de Verenigde Staten dan Hilterman. Zelfs Hilterman zou dat waarschijnlijk vandaag de dag zijn. Het gekke is, dat ondertussen de meeste mensen met Pokémon spelen. Dat is ook politiek. Als mensen dat doen, keren ze zich af van het kritisch kijken naar de wereld.

Mijn vader had gelijk en de ouders van Benzokarim, want zo heet de dichter, ook.

Schrijver: Jan R. Lønsing, 27 juli 2023


Geplaatst in de categorie: actualiteit

3.8 met 4 stemmen 154Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)