Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Nieuwe geopolitiek

James Bond loopt niet meer door de casino’s om de beroemde zin 'shaken, not stirred' te zeggen. James Bond junior zit nu achter een computerscherm en probeert kiezers in vrije democratische landen te overtuigen van de meest radicale waanzin.

De waanzin van het type dat Rusland Oekraïners kwam bevrijden. De waanzin dat Rusland daarmee eigenlijk Russen aan het bevrijden is en eigenlijk opkomt voor de goede zaak in Oost Europa. Ja, dat Rusland opnieuw het Warschaupact komt inrichten. Het enige wat het nog moet doen is de vrije Oost-Europese landen over te halen op criminelen te laten stemmen. Zoals onlangs dus in Slowakije en wat langer geleden in Hongarije en binnenkort in Polen. Criminelen, die het als hun welbegrepen eigenbelang zien om de democratie de nek om te draaien. Dat laatste is overigens noodzakelijk, omdat ze anders in de gevangenis terecht komen.

James Bond Junior werkt in Petersburg en programmeert allerlei fantasiefiguren die zich zogenaamd zorgen maken over immigratie in Polen of de bezettingsmacht van Europa in Hongarije. In Slowakije hebben ze verzonnen dat iemand op de kieslijst was overleden en ze hebben zelfs zijn overlijdenscertificaat online gezet. De man zelf stond ervan te kijken.

Mede daarom ben ik het met Haydee Sheombar eens. Zij schrijf 4 oktober in NRC dat mensen op sociale media - ik noem ze asociale media maar we bedoelen het zelfde - niet langer anoniem berichten kunnen plaatsen. In een openbaar debat horen we te weten wie wat zegt. Een lastig punt is, vrees ik, dat James Bond Junior waarschijnlijk ook daaromheen gaat programmeren. En een ander lastig punt is dat iemand die in Rusland iets wil zeggen wel uit kijkt om met naam en toenaam te zeggen wat hij ergens van vindt. Navalny is vooral bedoeld als afschrikwekkend voorbeeld en let op, zijn lot is verschrikkelijk.

Dus ik ben het volledig met Sheobar eens, maar alleen in de Nederlandse setting. Maar daarbuiten? Daarbuiten heerst de nieuwe geopolitiek met nieuwe verschrikkingen.

Schrijver: Jan R. Lønsing, 4 oktober 2023


Geplaatst in de categorie: actualiteit

4.2 met 4 stemmen 162Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)