Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Wanneer gaan we het begrijpen?

Wanneer gaan we het begrijpen?
Eigenlijk heb ik maar één vraag aan Mark Rutte. Keer op keer stelt hij dat Israël het recht heeft zich te verdedigen en dat recht wil ik Israël ook niet ontnemen. Het recht op verdedigen zit diep in ons rechtsgevoel. Je mag zelfs iemand vermoorden als dat nodig is om je eigen leven te verdedigen. Het recht op verdedigen gaat dus heel erg ver.

Maar nu mijn vraag: waarom hebben de Palestijnen in Gaza dat recht niet? Wie heeft hen het recht ontnomen om Israëlische tanks tegen te houden, de bommen en raketten uit de lucht te schieten? Of hebben ze dat recht wel, maar is het feit dat ze het niet kunnen hun eigen schuld? Waar eindigt het recht van Israël om zich te verdedigen? Dat zijn de vragen die ik aan premier Rutte heb.

En wat is terrorisme? Wanneer is een aanval op dorpen terrorisme, zoals Hamas op Israëlische dorpen en op een muziekfestival, en wanneer is een aanval op steden geen terrorisme? Wanneer is de aanval op flats in de Gazastrook, op rijdende auto’s, op onschuldige burgers op de vlucht voor bommen en onschuldige burgers schuilend voor bommen ook terrorisme en wanneer valt het nog onder verdedigen? Of geldt slechts het recht van de sterkste?

Het zijn slechts vragen. Er is een bekend lied met een tekst van Pete Seeger dat steeds weer de vraag stelt, wanneer we het eindelijk begrijpen, ‘when will we ever learn’. Maar wat moeten we leren? Moet we leren dat er geen recht op verdedigen bestaat of moeten we leren waar de grens ligt tussen verdedigen en terrorisme? Het is vraag, mijnheer Rutte, misschien heeft u een antwoord.

Ik heb het antwoord niet.


Zie ook: https://www.youtube.com/watch?v=T1tqtvxG8O4

Schrijver: Jan R. Lønsing, 3 november 2023


Geplaatst in de categorie: oorlog

4.4 met 5 stemmen 130Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)