Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Overtuigend waar?

Het boekje 'Voor Ieder Wat Waars' van Rob Wijnberg leest lekker weg en heeft zeker wat hoogtepunten. Vooral waar het gaat over de geschiedenis van waarheid, laat hij mooi zien dat we de waarheid op een heel andere manier kunnen zien. In lang vervlogen tijden bood God die waarheid en mochten wij mensen zo nu en dan een glimp ervan zien. Dit veranderde met de Renaissance als mensen eerst, zoals Erasmus en Luther, de waarheid in de Bijbel gaan zoeken, maar al gauw ook in de natuur. Eigen waarnemingen zijn ook waar.

En daarna gaat het steeds vlotter, aldus Wijnberg, waarbij we de waarheid steeds dichterbij zijn gaan zoeken en tenslotte in onszelf. Wat ik waar vind, is waar, is de hedendaagse waarheid. Of zoals een titel van een boek over Baudet: mijn meningen zijn feiten.

Wijnberg zet zich daar natuurlijk tegen af. Waarheid vindt je tussen mensen. Eigenlijk is Wijnberg iemand die een stap terug zet op de lijn die hij schetst, maar dat schrijft hij niet. Nee, oh oh, wat is Rob toch een optimist. Zijn verhaal eindigt in een prachtige wereld vol goede mensen (De meeste mensen deugen, haalt hij Bregman aan) en juist door deze prachtige stap, overtuigt hij niet. Immers, als de meeste mensen deugen en we alleen maar in de war zijn door asociale media, een prachtige term voorwaar, waar komt dan al die rotzooi toch vandaan? Waarom leggen we de asociale media niet opzij en waarom praten we niet met elkaar?

Dus net als vorige week kan ik u dus opnieuw niet een boek aanraden, tenzij u het al eens bent met Wijnberg. Alleen dan overtuigt het.

Schrijver: Jan R. Lønsing, 17 januari 2024


Geplaatst in de categorie: actualiteit

3.4 met 8 stemmen 88



Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)