Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Sombermans tijdens Kamerdebat Hoofdlijnen

Veel trots in het betoog van de grootste partij, deze week tijdens het Tweede Kamerdebat over het Hoofdlijnen Akkoord van PVV, NSC, VVD en BBB. Het begrip trots kent overigens diverse rijke betekenissen, waaronder ook enkele die een bepaalde moraal aangeven. Zoals: ‘iemands eergevoel, een menselijke emotie die soms ook met ijdelheid of hoogmoed gepaard kan gaan’. Ik volgde het debat op televisie en kon teleurstelling en somberheid niet wegredeneren. Uiteraard is er een verkiezingsuitslag. Hier vaak vertaald met: dit is de wil van het volk. Maar toch. De luidruchtige jij-bakken-toon van de leider, het sneren naar de oppositie en het kleineren van Timmermans. De toonhoogte bleek nog net zo heftig als altijd.

Plus zijn niet zo smakelijke toevoeging, dat wij wat betreft dit akkoord ‘onze vingers erbij kunnen aflikken’. Mijn weerzin overheerste dus, hoezeer ik begrijp, dat de spreker zijn best deed om het voor de Kamerleden aantrekkelijk te maken. Maar toch: de schreeuwerige toon en het dedain naar linkse politici, tegen de achtergrond van alle in de ijskast gemoffelde gedachten en plannen. Het lukte mij daardoor gaandeweg het debat helaas steeds slechter om democratische vreugde te ervaren, terwijl ook ik wel degelijk de uitslag van de verkiezingen begrijp. En onze nationale pers? De parlementaire journalistiek gaf weer hoog op over de ‘knappe debat techniek’ van de leider van de grootste partij en zijn ‘gevoel voor humor’. En ja, zijn gevoel voor ‘timing’.

Zo beweerde de dame, die ooit Asscher adviseerde, bij Sophie en Jeroen onlangs, ‘bij de oppositie is er nog niemand, die in een debat met Wilders een deukje in een pakje boter kan slaan’. Wat wil je ook, knikten andere waarnemers, hij zit al twintig jaar in de Tweede Kamer.’ Ook werd gewezen op zijn handigheidjes in het overleg, die erg leken op technieken van de demissionaire Rutte. Kort en goed, ik betreur de toon, het onaardige, de overdreven trots en de trucs om antwoorden te ontwijken. Hierbij ga ik, zoals ik vandaag inmiddels uit een enquête begrijp, dwars in tegen het tevreden gevoel over het akkoord binnen de achterban van de coalitiepartners. Voorlopig moet ik leven met deze schurende werkelijkheid.

Schrijver: Lord Wanhoop
25 mei 2024


Geplaatst in de categorie: actualiteit

4.2 met 10 stemmen 156Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)