Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Amazon en consorten

De haren reizen je te berge. Afgelopen weken las ik twee boeken over monopolisten en ik ben van plan een derde te lezen. De eerste is ‘De Meedogenloze strijd van Amazon om de wereld te veroveren’ van de Amerikaanse journalist Dana Mattioli en de tweede is ‘Big Tech Muss Weg!’ van de Duitse mediawetenschapper Martin Andree.

Om met de minst alarmerende te beginnen: Mattioli beschrijft hoe Amazon in de Verenigde Staten de concurrentie wegvaagt en de macht over haar verkoopkanaal misbruikt. Amazon heeft gegevens over wat iedereen verkoopt en misbruikt dat op allerlei manieren. Je mag de producten wel via een ander kanaal verkopen, maar nergens goedkoper dan op het Amazon platform. Als het product goed verkoopt, kan het zomaar zo zijn dat Amazon het gaat namaken. Eén fabrikant merkte dat Amazon in dezelfde fabriek in China waar het zijn product liet maken, een productielijn liet opzetten. Het Amazonproduct was een technische kopie dat aan de buitenkant er een beetje anders uit zag.

Veel leveranciers verkopen bijna alles via Amazon die vervolgens de tarieven verhoogt, waardoor de winst van Amazon stijgt en die van de leveranciers daalt. Als je een product zoekt, staan de producten waar Amazon het meest aan verdient bovenaan. Dat kan een prime-product zijn (leveranciers kunnen een ‘prime’ label kopen), maar dat hoeft niet. Amazon-producten zijn overigens ook al snel prima.

Mijn uitgever vraagt of ik potentiële klanten rechtsreeks via zijn website wil laten bestellen. Bol.com verdient anders het meeste aan het boek. Bol is de Nederlandse Amazon en na het lezen van dit boek begrijp ik mijn uitgever beter.

Vond ik het verhaal van Mattioli alarmerend? Ja. Maar toen had ik Andree nog niet gelezen. Mattioli waarschuwt voor een monopolist in de retail-wereld, Andree waarschuwt voor monopolisten die de volledige economie in hun greep hebben en alsof dat nog niet genoeg is: ze hebben ook de overheden in hun greep. Microsoft kan de hele Nederlandse overheid plat leggen. We zijn bang voor Russische hackers en ja, die zijn heel vervelend, maar zonder het te zeggen is er alle reden om nog banger te zijn voor Microsoft, Aphabet (google), Meta (facebook), Apple en Amazon. Zij verdienen samen meer aan Duitse reclamegelden dan alle andere bedrijven in de wereld bij elkaar, inclusief de Duitse bedrijven! Zij doneren geld aan de universiteit van München om de ethiekstudies naar internet te bevorderen, zoals ze dat noemen. Uiteraard zijn bepaalde vragen goed en andere vragen fout. Ze geven zelfs geld aan belangrijke Duitse bladen met als doel de redacties onder druk te zetten niet al te negatief over hen te berichten.

Andree waarschuwt voor het verdwijnen van ALLE DUITSE televisie en kranten in 2029 en daarmee een volledige uitholling van de onafhankelijke journalistiek en dus ook van de democratie. En dat deed hij dermate overtuigend, dat ik er niet van kon slapen. Dat heb ik niet gauw. Ik lees constant boeken over de nare toestand in de wereld, maar dit, dit sloeg alles. Dit is gevaarlijker dan terrorisme, immigratie uit welk gebied ter wereld dan ook, gevaarlijker dan psychisch gestoorden met messen of pistolen en ja, zelfs gevaarlijker dan Poetin, Hamas en Netanyahu samen!

Andree legt wel uit hoe we het kunnen voorkomen. De monopolisten moeten door Europa worden opgebroken, maar zijn boek heeft tot nu toe niet het effect dat het zou moeten hebben. Het is ook niet eenvoudig. Microsoft kan niet alleen de Nederlandse overheid plat gooien, maar ook de Europese. Je kunt wel schrijven, BIG TECH MUSS WEG, maar het programma waarmee Andree de data verzamelde en waar hij zijn onderzoek op baseerde, kan hij niet meer gebruiken (blz.8). De haren reizen je te berge.

Schrijver: Jan R. Lønsing, 25 september 2024


Geplaatst in de categorie: actualiteit

4.2 met 12 stemmen aantal keer bekeken 85

Er zijn 3 reacties op deze inzending:

Jet Rood, 2 maand geleden
Haha, ook weer waar. Misstanden aan het licht brengen ter verandering is ook een noodzaak.
Jan R. Lunsing, 2 maand geleden
Eens, maar voordat er wetten worden gemaakt moeten mensen boeken schrijven om duidelijk te maken dat er wetten moeten worden gemaakt. Het hele boek van Martin Andree is een oproep tot wetgeving. Zegt het voort!
Jet Rood, 2 maand geleden
De illusieve geldwereld ontwricht de wereld al jaren en houdt ongelijkheid in stand met name de rupsjes nooitgenoeg, die maken alles stuk. Hier kunnen mensen dan weer mooie boeken met schokkende inhoud over publiceren maar dit verandert weinig tot niets aan de misstanden. Wetgevende macht dient paal en perk te stellen en zou hier een leidende rol in kunnen aannemen.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)