Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Crossover-retro

Het nieuws is slechts een paar dagen oud, maar op Google zijn al ruim tweehonderd hits te vinden over "Kapitein Rob en Het Geheim van Professor Lupardi".
Tja, de hoofdrollen in deze film zullen vertolkt worden door Thijs Römer en Katja Schuurman. Zulke namen willen wel tot tamtamgeroffel leiden. Over de wederopstanding van Kapitein Rob maakt men zich minder druk.
Het is ook maar de vraag hoeveel mensen Kapitein Rob nog kennen. Waarschijnlijk hoofdzakelijk zestigplussers bij wie ze thuis vroeger het Parool hadden.
In wezen is dat een klein marktsegment. Niet de moeite waard om zo'n vergeten stripheld nieuw leven in te blazen. Zou je zeggen.
Maar als je een glamourkoppel als Römer en Schuurman de hoofdrollen laat vertolken pak je een grote groep die het worst zal wezen wie Kapitein Rob was. En dat groepje verstokte Kapitein Rob-fans dat hun jeugdheld op het witte doek wil zien is dan meegenomen.
En van de groep die eigenlijk voor Katja en Thijs komt is er altijd wel een percentage dat dan toch wil weten wat het origineel was.
Ook meegenomen.

Op de retromarkt wordt zo'n crossover tussen verschillende doelgroepen wel vaker toegepast de laatste tijd.
Een treffend voorbeeld hiervan is het alweer bijna afgelopen docudrama "Dat zal ze leren" op RTL 5. In deze serie verblijven hedendaagse jongeren zes weken op een internaat, waar ze zich moeten schikken in de normen en waarden van de jaren vijftig.
De jonge kijkers kunnen zich identificeren met hun kreunende en steunende leeftijdsgenootjes. En de oudere kijkers die deze serie trekt zijn meegenomen.
In Engeland, waar het concept van "Dat zal ze leren" vandaan komt, is ook al een vergelijkbare serie te zien geweest over hedendaagse jongeren op een boerderij uit de jaren veertig.

Zo wordt een vergrijsd marktsegment nog één keer aangesproken (nou het nog kan) door middel van crossover-retro met jongere doelgroepen.
Dit ei van Columbus kwam net op tijd voor de exploitanten van tweede hands-ideeën.
Na alle retroprogramma's, remakes van films en TV-series en verfilmingen van kinderboeken is de crossover-retro de nieuwste blauwdruk die eindeloos gekopieerd gaat worden.
Zelfs bestofte stripiconen als Kapitein Rob passen moeiteloos in dit concept. Als het jasje maar modern oogt.
De komende jaren kunnen we dus films tegemoet zien met Cees Geel als Dick Bos, Tygo Gernandt als Erik de Noorman, Daan Schuurmans als Kick Wilstra en Frank Lammers als Ollie B. Bommel.

#*#

Schrijver: Ko de Laat, 26 oktober 2006


Geplaatst in de categorie: actualiteit

1.8 met 5 stemmen 714Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)