Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Berbick

De laatste bokser die Mohammed Ali een nederlaag toebracht...
Kwelgeest van Ali werd hij ook nog ergens genoemd.
De journalisten moesten het echt uit alle hoeken en gaten zoeken om de necrologie van de vermoorde Trevor Berbick enig cachet te geven.
Want Berbick´s postuum opgepoetste overwinning uit 1981 was een veredelde demonstratiepartij tegen een volledig versleten Ali, die zo´n drie jaar eerder al voortekenen van zijn Parkinson-aandoening begon te vertonen.
Bovendien was de partij volgens velen een set up. Het zou op voorhand afgesproken zijn dat Berbick zou winnen en dat hij de oude Ali niet af zou slachten.
Het was niet de grote kampioen van wie Berbick won. Het was een vage schim ervan, die in een boksring allang niks meer te zoeken had.

Vijf jaar later was Trevor Berbick even wereldkampioen, maar hij verspeelde deze titel aan Mike Tyson, die hem binnen twee rondes afmaakte. Berbick kwam na zijn knockdown nog overeind, maar hij was te wankel om door te gaan.

Trevor Berbick was in de historie van het zwaargewichtboksen een tussenpaus, gesandwiched tussen het tijdperk Ali en het tijdperk Tyson. Een voetnoot aan het einde van het ene tijdperk en een opstapje aan het begin van het andere.

Een paar dagen terug werd hij op een Jamaicaans kerkhof gevonden, om het leven gebracht met een machete.
De moord op Berbick was typisch kantlijnnieuws. Waarbij de referenties aan Ali en Tyson nog voor de attentiewaarde moesten zorgen.

Schrijver: Ko de Laat, 1 november 2006


Geplaatst in de categorie: actualiteit

4.0 met 2 stemmen 807Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)