Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

(Klein)kinderen

Ik ben de trotse opa van vier kleinkinderen. Inderdaad, als ik had geweten dat kleinkinderen zo leuk waren, had ik ze eerst willen hebben. Nu hebben opa’s trouwens altijd de leukste, origineelste kleinkinderen, en jawel hoor, dat klopt. En die van mij spannen de kroon.

Eén van mijn kleinzoons geeft, als je hem naar zijn toekomstige beroepskeuze vraagt, te kennen: “Ik word architect of sloper” (zijn vader is architect). Deze jongeman van amper elf jaar geeft daarmee blijk van een realistische kijk op de wereld. In ons land moet je om te kunnen bouwen, eerst slopen. Alles is immers al bijna volgebouwd. Dus is de cruciale vraag wat er het beste gesloopt kan worden in ons land. Politici weten dat kennelijk heel goed. Ze slopen ons zorgstelsel: te duur, inefficiënt, marktwerking, enz. Vervolgens introduceren zij de Wet op de Maatschappelijk Ondersteuning, de WMO. Via (Europese) aanbesteding komen Polen of andere Oost-Europeanen straks de was bij mij doen. Mijn buurvrouw wordt betaald als zij mijn bloemen water komt geven en mijn kleinkinderen worden als mantelzorgers in het systeem opgenomen.

In Afrika, een (onder)ontwikkeld continent, geldt nog steeds dat je moet zorgen dat je veel (klein)kinderen hebt. Dan heb je een goed verzorgde oude dag. Behalve als je niet in staat bent om die kinderen eerst zelf tot volwassenheid te brengen. Dan heb je een probleem. Maar in Afrika zijn ze misschien wel arm, maar toch ook behoorlijk slim. Vandaag de dag kunnen wij nog veel van dat (onder)ontwikkelde continent leren. Zo kun je dus je kind laten adopteren door Madonna. Dan krijgt dat kind een fantastische toekomst in het rijke westen. Ja, ja, maar dat vindt minister Agnes van Ardenne niet zo’n goed idee: “Je moet die problemen oplossen in de regio(?)” Dus niet adopteren en naar Europa halen, maar wel adopteren en dáár steunen. Waarop zij vervolgens de subsidie aan Plan Nederland (voorheen Foster Parents Plan) intrekt. En die doen nog wel aan adoptie, zonder met kinderen te gaan sjouwen?

Ik denk dat ik maar eens met mijn kleinzoon ga praten. Hij moet maar sloper worden. Misschien kan hij de muren slopen, die wij om ons rijke westen hebben gebouwd.

Schrijver: Watze Elgersma, 3 november 2006


Geplaatst in de categorie: kinderen

4.1 met 38 stemmen 3.218Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Simon het kleinkind
Datum:
3 november 2006
hier schrijft het kleinkind:
ik wil wel slopen maar daarna bouw ik aan de toekomst
de kleinzoon (simon)

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)