Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

SCHULD EN BOETE

Na tv-dominee Jimmy Swaggart heeft nu ook internet-dominee Ted Haggard moeten bekennen dat hij seksueel over de schreef is gegaan. We herinneren ons de huilende Jimmy Swaggart, die openlijk zijn zonden bekende en God en zijn gemeente om vergiffenis vroeg. Ted Haggard, de leider van 30 miljoen ‘Evangelicans’, liet de bekentenis van zijn homoseksuele contacten over aan een vertegenwoordiger die zijn bekentenis voorlas.

Als verlicht atheïst begrijp je weinig van dit soort gedrag en in het gunstigste geval haal je je schouders op. Maar ik heb nog net een staartje van het ‘Rijke Roomse Leven’ meegemaakt en daardoor snap ik iets beter hoe het zit. Echte gelovigen, zoals vrome katholieken, strenge protestanten en ‘Born Again Christians’ weten dat de mens in wezen geneigd is tot de zonde. Ook al heb je van nature niet de neiging om slecht te zijn, als de zondigheid je met de paplepel is ingegoten kom je er niet onderuit. En kun je geen zonde bedenken, dan verzin je er maar een.

Toen ik vroeger als kind ging biechten moest ik ook vaak zonden bedenken om iets te kunnen opbiechten. Zo’n televisie-dominee geeft zijn gelovigen een excuus om ook te zondigen. En zo’n incestpleger op de Veluwe heeft tenminste iets om zich schuldig over te voelen. En zijn mede-gelovigen vergeven hem maar al te graag, omdat ze daarmee zichzelf een excuus verschaffen om ook te zondigen.

Schuld en boete houden elkaar in stand.

Schrijver: Geert Kruideren, 7 november 2006


Geplaatst in de categorie: moraal

4.0 met 5 stemmen 1.084Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Rina van Dijk
Datum:
7 november 2006
Ook ik heb vroeger gebiecht. Ik verzon geen zonden. En ik ging ze ook niet doen om ze daarna te kunnen opbiechten. Toch had ik altijd een flinke lijst. Ergens klopt er iets niet in dit betoog. Je spreekt over: de mens is geneigd tot zonde ook al heb je van nature niet de neiging om slecht te zijn. Dit spreekt elkaar tegen. Mensen zondigen niet om elkaar een excuus te verschaffen om óók te zondigen. Daar geloof ik niks van.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)