Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Freek

Natuurlijk is het al jaren in om te zeggen dat Freek de Jonge uit is.
Er zijn inmiddels ook zoveel cabaretiers die op maat gesneden zijn voor mensen die de intelligentie missen om Freek de Jonge te kunnen volgen.
Gelukkig ben ik altijd op zoek naar dingen die goed zijn in plaats van naar dingen die in zijn, dus ga ik zo nu en dan onbeschroomd naar Freek kijken. Ongeacht wat de kleinkunstpolitie daarvan vindt.

Gisteren zat ik in Breda bij zijn verkiezingsconference De Stemming, die tevens live werd uitgezonden. Wanneer ik dit schrijf weet ik niet hoe de kritieken zullen zijn. Ook de kijkcijfers en waarderingscijfers zijn mij niet bekend. Maar dat stadium is Freek de Jonge al heel lang voorbij.
Ik hoef niet na te gaan vertellen wat hij allemaal gedaan heeft. Dat hebben jullie gisteren zelf kunnen zien.
En natuurlijk ga je als trouwe volger patronen herkennen. Zoals het draadje dat regelmatig opnieuw opgepakt wordt, telkens in een andere context. Maar toch verrast het je telkens weer.
Of de geraffineerde wijze waarop hij uit een grap die niet begrepen wordt toch weer een lachmoment weet te halen.
Maar er zijn ook telkens weer momenten die zich niet beredeneren laten, die tot geen enkel patroon of techniekje te herleiden zijn. Iets waaraan je de ware klasse van een komiek herkent. Ongrijpbaarheid.
Gisteren had Freek ook weer een paar van deze momenten. Ik zeg niet welke. Wat zich niet beredeneren laat, dat laat zich ook niet navertellen.

Maar de gang naar de stembus heeft sinds gisteren een heel wat vrolijker lading gekregen. Hoe de uitslag ook is.

Schrijver: Ko de Laat, 22 november 2006


Geplaatst in de categorie: toneel

2.8 met 5 stemmen 1.323Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)