Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Filevliegen

De oplossing van het fileprobleem is heel eenvoudig. De te verwachten problemen van de nieuwe NS dienstregeling die zondag ingaat, kunnen makkelijk opgelost worden. Door te vliegen. Niet met een grote bak vol vakantiegangers en spugende kinderen, maar met een klein sportvliegtuig met een callsign dat dient te worden uitgesproken in een speciaal alfabet dat de leek vooral kent van Flying Doctors (Mike Sierra Foxtrot en Victor Charlie Charlie, tegenwoordig weer dagelijks rond dis-tijd te zien op SBS6).

Naast een bevriend piloot deed ik een rondje Lelystad-Rotterdam-kust-Lelystad in een verbijsterend tempo van 5 kwartier, zonder één tegenligger. Nergens remlichten, er zijn aardige mensen die je via de radio op de hoogte houden van wat er rondom je gebeurt en onder je zie je dat Nederland er inderdaad zo bijligt als het kaartje bij het journaal altijd toont. Wie het hemelsbreed heeft, kan daar lekker blijven hangen.

Helaas is het van dichtbij allemaal niet zo eenvoudig. Naast het vereiste brevet is een vliegtuigje huren stevig geprijsd, is er een ongelooflijke checklijst af te werken voor je op reis kunt en een sterke maag een vereiste, want hoe bedreven de piloot ook is, het blijft een bumpy ride. Na mezelf hervonden te hebben op de grond, bezochten we op vliegveld Lelystad het naastgelegen Aviodrome. Een grote hal vol vliegtuigkarkassen voor de pittige entreeprijs van 14,50, maar daartussen stond dan wel een nog vliegende Lockheed Constellation, die in het museum wordt gerestaureerd, en vlak voor onze neus werd gesloten.

Na wat korzelig geslof vond de dienstdoende beambte dit toch te gortig van zichzelf, en ondanks dat het opnieuw inschakelen van de cabineverlichting 'niet zomaar eventjes gedaan was' (een hele schakelaar), liet hij ons nog even binnenkijken. Ondertussen vertelde zijn enthousiaste collega honderduit over de 'Connie', tot de brombeer het genoeg vond en tijdens het gesprek gasten en gids verder in het donker zette. Wat dat is nog een ander probleempunt bij sportvliegen als oplossing voor de files: 's avonds blijven de toestellen aan de grond, gaan de lichten uit en de luchtwegen dicht.

#*#

Schrijver: Axel van der Ende, 7 december 2006


Geplaatst in de categorie: verkeer

3.9 met 7 stemmen 2.734Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)