Geld maakt niet gelukkig
De mens is een sociaal wezen. We hebben elkaar nodig om te kunnen overleven. Wat blijkt nu uit onderzoek van psychologen aan de universiteit van Minnesota? Als we alleen maar aan geld denken worden we individualistischer en zijn we minder geneigd hulp te vragen en ook om hulp te geven. We gaan ook eerder dingen alleen doen in plaats van met een groep.
Hiervoor is het niet eens nodig dat we echt geld hebben. Het is al genoeg als we aan geld moeten denken, bijvoorbeeld doordat een puzzel hebben gemaakt met woorden erin als ‘geld’ en ‘salaris’ of omdat we een verhaal hebben gelezen over een rijke familie. Volgens de onderzoekers verklaart dit fenomeen ook dat economiestudenten gemiddeld individualistischer zijn dan andere studenten.
Als ik die gedachte doortrek, dan vraag ik me af wat dat betekent voor de maatschappij als geheel. Vandaag de dag draaien zoveel dingen om geld. Is geld overal aanwezig. Zou dat een verklaring zijn voor een samenleving waar we steeds minder lijken te denken aan anderen? Of is het toch andersom en is geld ons houvast in een samenleving die steeds harder wordt? Is het een soort vervanging voor sociale verbanden? Moeilijk te zeggen wat kip en wat ei is.
Uit de onderzoeken blijkt wel dat geld mensen uit elkaar drijft. En verbondenheid is van levensbelang voor mensen. Meer geld betekent minder verbondenheid en dat betekent minder geluk. Het is nu wetenschappelijk bewezen: geld maakt niet gelukkig. Zo vlak voor de kerst is het een geruststellende gedachte.
#*#
Schrijver: Yvonne de Bruin, 14 december 2006Geplaatst in de categorie: geld