Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

BOND ZONDER SCHAAMTE

Mijn mond viel open van verbazing, toen ik in NRC de ingezonden brief las van een groep topbestuurders van het bedrijfsleven aan de politiek. De topmensen van Shell, Rabobank, Unilever en nog een aantal multinationals uiten hun zorgen over “de wereldwijde aantasting van de natuur, het verdwijnen van soorten dieren en planten en de opwarming van het klimaat”. Ze vinden dat tijdens de verkiezingen en de formatie het thema natuur- en milieubeleid volledig afwezig was.
En dat wordt dan gezegd door de leiders van de multinationals die al decennialang bezig zijn wereldwijd het leefmilieu te verpesten. Ze spelen nationale regeringen tegen elkaar uit door productiebedrijven te verplaatsen naar lagelonenlanden. Daar kopen ze corrupte politici om, zodat milieunormen met voeten worden getreden. Ze verwoesten de gebieden waar delfstoffen en andere natuurlijke grondstoffen worden gewonnen. Ze vervuilen de oceanen en de lucht met het transport van grondstoffen en producten. En ze praten de consumenten in de rijke landen producten aan die ongezond zijn en die ze vaak helemaal niet nodig hebben. Lees er de publicaties van Milieudefensie, Greenpeace en het Wereld Natuurfonds maar op na.
Als je alle jaarinkomens van dit 70tal topmensen bij elkaar optelt - inclusief tantièmes, bonussen en aandelenopties – dan krijg je een fabelachtig bedrag. Daarmee zou een wereldwijde campagne kunnen worden opgezet om mensen – vooral consumenten – bewust te maken van de gevaren die ons leefmilieu bedreigen.
Ik moet denken aan de slogan van die oude Bond zonder Naam (maar dan met een kleine variant): “Verbeter de wereld, begin bij je eigen bedrijf”.

#*#

Schrijver: Geert Kruideren, 19 december 2006


Geplaatst in de categorie: milieu

3.4 met 7 stemmen 761Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Annejan Kuperus
Datum:
19 december 2006
Email:
ajkuperushotmail.com
Dit is nou precies wat je noemt 'de spijker op z'n kop'. Topmensen van al die multinationals zouden eens in een andere spiegel moeten kijken, behalve die ene waarin ze iedere ochtend hun stropdas strikken.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)