Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Jochem de Bruin-effect

Jochem de Bruin gaat 2007 niet halen. Rabobank heeft besloten om het ietwat yupperige commercialicoon te vervangen door hockeyster Fatima Moreira de Melo. Rabobank motiveert de keuze voor Fatima "omdat ze met haar ontwapenende voorkomen de sympathie heeft van jong en oud".

Ongetwijfeld valt er marketingtechnisch het een en ander voor te zeggen. Toch vind ik het jammer dat Jochem de Bruin verdwijnt. Niet dat ik nou zoveel affiniteit heb met zijn type bankemployés, maar ik heb wel iets met het gevoel waar Jochem de Bruin voor stond.

Want in het eerste spotje werd Jochem de Bruin als spreker op een internationaal congres door een volle zaal uitgelachen toen hij vertelde over de begintijd van de Boerenleenbank. Meewarig bekeken ze die spreker van dat boerenbankje uit dat kleine kikkerlandje. Toen Jochem over de bedrijfsresultaten van dat boerenbankje begon te spreken verstomde het gelach algauw en culmineerde het toenemende ontzag in een stevig slotapplaus. In de follow ups liepen twee Engelsmannen, die aanvankelijk ook om de spreker hadden gelachen, voortdurend tegen Jochem de Bruin aan. "I'm getting visions of that Jokkem de Broen!" verzuchtte de ene Engelsman dan tegen de andere.

Wat die Engelsmannen overkwam, is exact hetgene wat mensen overkomt die denken dat ze gearriveerd zijn: tevreden achterover leunend tel je je zegeningen, terwijl elders iemand doorwerkt en daarmee een fundament legt dat onderwijl bij jou afbrokkelt. When you ain't working someone else is. Dat idee.

Terwijl de Engelsmannen dachten hun zaakjes goed voor elkaar te hebben werden zij ingehaald door Jochem de Bruin.
Tevredenheid leidt tot gemakzucht en gemakzucht leidt tot zelfgenoegzaamheid. Wat weer leidt tot stilstand, achteruitgang en uiteindelijk het definitieve missen van de aansluiting. En dan haalt Jochem de Bruin je in.

Misschien kan Jochem de Bruin wel een tweede leven krijgen in het lezingencircuit. Lezingen voor directeuren en managers die geïnstureerd worden hoe ze zich moeten wapenen tegen het Jochem de Bruin-effect.
Daar ik in de must om te blijven investeren in je vakgebied wel enige paralellen met mijn eigen vakgebied zie, zou ik die lezingen eigenlijk zelf wel kunnen verzorgen. De parallellen met mijn vakgebied geef ik hier dus niet prijs. De term 'Jochem de Bruin-effect' is nu waarschijnlijk al onder mijn vingers vandaan gejat, dus voor de rest betaalt men maar.
En dan maar hopen dat het bedrag dat men ervoor betaalt het bedrag covert dat ik moet betalen voor het gebruik van de naam 'Jochem de Bruin'. Ofschoon 'Jochem de Bruin-effect' weer van mij is. Maar voordat ik de advocaten in kan huren die dat kunnen verdedigen moet ik nog heel wat van die lezingen houden.

Dus huurt u mij maar gewoon in voor hetgene waar ik echt goed in ben: een voordracht uit eigen werk. Mijn e-mailadres staat hieronder.

#*#

Schrijver: Ko de Laat, 20 december 2006


Geplaatst in de categorie: geld

3.2 met 5 stemmen 909Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)