Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

TERREURBOMBARDEMENT

Zondagmorgen, oudejaarsdag, 9 uur. De zondagsrust wordt wreed verstoord door een paar enorme knallen. Verstoord klim ik uit mijn bed en kijk ik tussen de gordijnen door naar buiten. Daar zijn een paar jongens van een jaar of tien bezig vuurwerk af te steken. Op de hoek van de straat halen ze vuurpijlen en kant-en-klare pakketten uit weekendtassen en rugzakken. De knallen zijn niet van de lucht en de keukenmeiden gillen door de straat. Het zijn geen jongetjes die ik ken uit de buurt. Waarschijnlijk zijn ze uit hun eigen straat verjaagd door hun buren en nu komen ze mijn verlengde nachtrust verstoren. Wat doe je op zo’n moment? Ingrijpen, met het risico dat ze mijn ramen en brievenbus onder vuur nemen? De politie bellen? Je zou verwachten dat die door het lawaai zelf wel zou zijn gealarmeerd. Als na een uur het knallen ophoudt en de kruitdampen zijn opgetrokken, ligt de stoep en de halve straat bezaaid met rommel. De jongens zijn in geen velden of wegen meer te bekennen.
De hele dag door klinkt het knallen dichtbij en veraf. Kennelijk is de verordening omtrent de periode waarin het geoorloofd is vuurwerk af te steken veranderd. Of ze wordt niet nageleefd, omdat de politie andere prioriteiten stelt.
Als ik me kort na middernacht even buiten waag, waan ik me in een oorlogsgebied. Het kanongebulder is oorverdovend. Het eeuwenoude ritueel van knallen om de boze wintergeesten te verdrijven kan ik volgen. Maar de huidige vuurwerkwaanzin heeft daar niets meer mee te maken. Voor tientallen miljoenen wordt er verknald en de lucht in geschoten, met alle milieugevolgen van dien. De overheid – die zegt normen en waarden hoog in het vaandel te voeren – verruimt de bepalingen om zwaarder vuurwerk te mogen verkopen, zogenaamd om de aanschaf van illegaal vuurwerk uit het buitenland in te dammen. Dat je dat ook zou kunnen proberen door overleg over Europese regelgeving, komt kennelijk niet op bij dit demissionaire kabinet dat de normen oprekt en de waarden verkwanselt. Niks traditie, niks folklore, alles wat telt is commercie.

#*#

Schrijver: Geert Kruideren, 2 januari 2007


Geplaatst in de categorie: actualiteit

3.9 met 10 stemmen 730Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)