Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Nederland Muziekland

Op mijn jongenskamer draaide ik vroeger op 1 januari kort na middernacht altijd een nummer dat dan een opdracht voor het komende jaar in zich droeg. De afgelopen jaarwisseling was dat niet echt nodig, er was idioot veel muziek tegelijk te zien op tv. Tears For Fears met een gruwelijk vals zingend koor tijdens Night of the proms. De Top 2000 in concert met voornamelijk niet lipsync zingend lelijk publiek in beeld. The Eagles live vanuit Melbourne.

En natuurlijk de nationale schoonzoon Marco Borsato met de registratie van een van zijn concerten in het Gelredome van vorig jaar. En Marco had uitgepakt. Een enorm podium met een grote gitaar als achtergrond (niet echt een instrument dat ik direct met Borsato associeer), ingenieuze videoschermentrucerij en een heel orkest erbij. In het themanummer 'Rood' was het weer te horen: ´de rode avóndzon streelt jouw gezicht´. Toch vreemd dat niemand tijdens het maakproces van deze nummer-1-hit heeft opgemerkt dat we toch meestal van ávondzon spreken. De gastoptredende Ali B en Yes-R I Can Boogie zal het niet opgevallen zijn, want die hadden het even later over 'helder als krístal'.

Ik dacht even terug aan Terschellinger Hessel die in de jaren negentig Ahoy vulde met een onwaarschijnlijk lelijke kartonnen Brandaris op het toneel en een Hop Marjanneke-choreografie, maar wél met puur speelplezier. Marco had een would be-Aerosmithsjaaltje aan zijn microfoonstandaard en bediende zich wel erg vaak van 'maak meer lawaai'-handgebaren, maar zijn opkomst aan het begin van 'Binnen' (qua stuwende intensiteit een opvallend sterk nummer in zijn verder vrij eenvormige repertoire), in volle vaart rennen tot de rand van het podium met een adembenemend gezicht op de enthousiaste in het rood geklede zaal, ja, potdomme, dat wil ik ook! Desnoods ten koste van alle kloppende klemtonen van de hele avond!

#*#

Schrijver: Axel van der Ende, 4 januari 2007


Geplaatst in de categorie: muziek

3.2 met 5 stemmen 858Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)