Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

OPWARMINGSONTKENNER

Toevallig hoorde ik vandaag een goed verhaal van een oud-aardrijkskundeleraar over ‘de kringloop van het water’. Hij noemde de opwarming van de aarde slechts zijdelings, maar hij gaf wél inzicht in het subtiele evenwicht in die kringloop en in de natuur in het algemeen. En, of het zo moest zijn, las ik bij thuiskomst de column van mijn maandagse collega Frank F. van Keeren. Die column vormt de perfecte aanloop tot mijn column van vandaag, die ik al had klaar staan. Natuurlijk gaat de vergelijking mank, dat weet ik ook wel. Maar de geschiedenis zal uitwijzen wie er gelijk heeft.

Zoals je mensen hebt die ontkennen dat de holocaust heeft plaatsgevonden, zo zijn er ook mensen die ontkennen dat het klimaat verandert en dat de aarde opwarmt.
En ze geloven zéker niet dat dat komt door menselijke invloed. Een kennis van mij is zo’n ‘opwarmingsontkenner’. Als ik met hem begin over ‘An Unconvenient Truth’, de film van Al Gore, dan wordt hij laaiend. Hij vindt de film misleidend en vecht alle statistieken, publicaties en stellingen aan die in de film naar voren worden gebracht. Toevallig woont hij in het zuidelijke deel van Arnhem, in de Betuwe dus. Ik woon op de Veluwe, in Arnhem-Noord. Als over een aantal jaren de dijken van de rivieren doorbreken en hij komt de Rijnbrug over, op de vlucht voor het wassende water, dan zal ik hem liefdevol onderdak verlenen en hem vragen of hij inmiddels van mening is veranderd.
Als we wachten met het nemen van maatregelen tot ‘wetenschappelijk onomstotelijk’ bewezen is dat menselijk gedrag mede van invloed is op de opwarming van de dampkring, dan zal het te laat zijn om nog maatregelen te nemen.

#*#

Schrijver: Geert Kruideren, 9 januari 2007


Geplaatst in de categorie: milieu

2.2 met 6 stemmen 699Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)