Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

TEKSTDICHTER

Raar woord eigenlijk, ‘tekstdichter’. Zoiets als ‘verfschilder’. Alsof niet elke dichter gebruik maakt van tekst.
Meestal gebruikt men deze term om een ‘singer-songwriter’ aan te duiden, maar dat is natuurlijk geen goed Nederlands.
Dus als Erik de Jong, alias Spinvis, de BV Popprijs wint, staat er in het juryrapport dat hij de prijs krijgt vanwege zijn “volstrekt oorspronkelijke muzikale benadering van het fenomeen ‘samplekunst’, maar ook door de manier waarop hij ‘tekstdichten’ in de Nederlandse taal naar een nieuw plan trok”.

Erik de Jong schrijft dus teksten, gedichten, die hij op muziek zet, ‘oppimpt’ met ‘samples’, en waar hij vervolgens succesvolle ‘albums’ van maakt. Je zou in dit verband kunnen spreken van ‘poëziealbums’, maar dat is natuurlijk geen geschikte benaming. En als je bedenkt dat ‘rappers’ als Ali B en Lange Frans eigenlijk ook tekstdichters zijn die hun poëzie op muziek (proberen te) zetten, dan is dat kneuterwoord helemaal misplaatst.

De Nederlandse taal schiet gewoon tekort om alle ‘trends’ in de popwereld – en de overige jeugdcultuur – te kunnen benoemen. Gelukkig zijn die trends zó vluchtig dat de bijbehorende termen even snel vervluchtigen. Ze verdwijnen als afvaltaal op de vuilnisbelt van de geschiedenis.

#*#

Schrijver: Geert Kruideren, 16 januari 2007


Geplaatst in de categorie: taal

2.5 met 6 stemmen 821



Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
hannah rozetta
Datum:
20 januari 2007
een tekstdichter schrijft poëtische teksten voor een lied, maar wat gedicht wordt kan ook iets anders zijn dan een tekst, al heb ik het dan niet meer over poëzie. Wat te zeggen over een gatendichter, een kierendichter en nog meer van dit soort dingen?

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)