Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Ik heb een tic

Je hebt een gezellig avondje met vrienden, familie of zo, en de drank vloeit rijkelijk. Dan is er altijd wel iemand in het gezelschap die gek gaat doen, die gaat op zijn handen staan, vertelt een mop, waarvan de clou mislukt, enz. Bij ons in de Betuwe zeggen ze dan: “Iedereen heeft recht op zijn eigen afwijking, maximaal één per persoon”. Soms zijn er mensen die meer afwijkingen hebben, maar die worden afgevoerd, meer of minder zachtzinnig.

Ik heb ook een afwijking, noem het maar een tic, want ik val mijn hele familie er mee lastig. Nee, niet neuspeuteren, dat doe ik soms tot ergernis van mijn echtgenote, maar dat is geen afwijking, dat is een slechte gewoonte. Ook niet het kammen van de haren die ik nauwelijks heb, mijn jongste kleinzoon - inmiddels tien - kan dat prachtig imiteren. Dat manneke steelt de show als hij nadoet, hoe ik met mijn kammetje in de weer ben.

Nee, waar ik het met u over wil hebben, dat is mijn stelling: dat je níet, níet kunt lezen! Als ik ergens letters zie, dan léés ik die letters, ook al staat er volslagen onzin, ik lees!!! Als ik schrijf: “Hier staat niets”, dan leest u die tekst, ook al schrijf ik dat er niets staat. Sinds wij letters kunnen combineren tot woorden, lezen wij, daarom surft u ook dagelijks naar deze prachtige website.

Ik heb een tic voor kentekenplaten, elke auto die ik zie is steeds weer een groot plezier. Want ik maak van de medeklinkers in het kenteken een woord. Ik vul ontbrekende klinkers in en dat levert vaak verrassende dingen op. Denk maar eens aan vroeger als je op school een dictaat moest opnemen. Het tempo van de docent lag onwijs hoog, je schreef je de pestpleuris, dus je liet de klinkers weg en noteerde alleen de medeklinkers. Thuis snapte je er niets meer van.

De oogst van vandaag: GL-KT, TD-LS, GR-PJ, SP-TJ, SP-KS, BK-ZL, TG-RS, PH-LN. Dat wordt dus: Gelukt, Tijdloos, Grapje, Griepje of Groepje, Spatje of Spuitje, Spikes, Bakzeil, Tijgers, Ophalen. Mijn vorige auto had als kenteken de letters HB-PG, mijn fantastische (dyslectische) kleindochter bedacht het volgende: HeB PeG. Zo zie je maar, elk dyslectisch nadeel HeB zijn voordeel! Mijn huidige kenteken bevat de letters NZ-RT, dus bedacht mijn jongste broer: NaZaReT. Jawel, mijn familie is ook geïnfecteerd.

U begrijpt het al, ik daag u uit om kentekenmedeklinkercombinaties (dit past nooit op een scrabblebord!) om te vormen tot prachtige woorden. RG-RN (Reageren)

#*#

Schrijver: Watze Elgersma, 19 januari 2007


Geplaatst in de categorie: taal

4.1 met 14 stemmen 792Er zijn 2 reacties op deze inzending:

Naam:
Steffie
Datum:
21 januari 2007
Jaaahhh dat is leuk. Dat ga ik doen als ik in de file zit. Echt wel
Naam:
Rina van Dijk
Datum:
19 januari 2007
Hè verdraaid, nou was ik er net vanaf!!!

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)