Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Monsterlijk???

Als je een redelijk groot ego hebt, dan wil je gezien worden, dan wil je dat men je ziet staan of tenminste dat men je ziet. Voor mij geldt slechts het credo van Multatuli: “Ik wil gelezen worden”. Ik geniet er van als steeds meer mensen de columns van www.nederlands.nl aanklikken. Maar met mijn ‘kop’ in de krant of erger nog op TV, nou nee, daar heb ik eerlijk gezegd niet zo’n behoefte aan. De foto onder deze column is ook alleen maar geplaatst op dringend verzoek van de onvolprezen webmaster van deze site, Johan Mostertman.

Toch denken velen anders over het fenomeen ‘in beeld’ komen. Dat bleek duidelijk tijdens de uitzending van Pauw en Witteman van afgelopen dinsdag. Daar mocht ene Alex van Zijl zijn plannen ontvouwen voor een datingprogramma met mensen met een zichtbare handicap. Het programma krijgt als titel: ‘Liefde op het tweede gezicht’; de term ‘monsterlijk’ die tijdens de uitzending werd gebezigd was natuurlijk te gek voor woorden en zo is het ook!

Maar daarmee is mijn probleem niet opgelost, want de programmamaker wilde ons doen geloven dat hij een zeer integer programma ging maken. Zijn stelling luidde, dat mensen die er misschien op het eerste gezicht niet zo aantrekkelijk uitzien, toch vaak hele sterke persoonlijkheden blijken te zijn. Dat zou best eens zo kunnen zijn en misschien is het omgekeerde ook wel waar, gelet op de stompzinnigheden die de meeste, aantrekkelijke (?) BN-ers er vaak uitkramen op TV en in ‘de bladen’.

Gek genoeg geloof ik ook nog wel een beetje in de motieven van die Alex van Zijl, hij maakte immers ook jarenlang het programma ‘Vinger aan de pols’. Zodra er bloed aan te pas kwam, ging ik (bangerik) gauw wat anders doen, want ik wilde niet getuige zijn van al die gruwelijke details. Volgens mijn vrouw was dat niet terecht, want het waren toch altijd zeer informatieve programma’s, mijn opvatting over smaakvol werd niet begrepen.

Maar goed, nu dus een datingshow voor mensen met een zichtbare handicap, gemaakt met de beste bedoelingen. O ja? Waarom zou een ranzige omroep als SBS6 dat dan moeten uitzenden? Als het zo integer wordt gemaakt, met de beste bedoelingen…waarom dan niet de AVRO (Vinger aan de pols)? Waarom niet de KRO (Boer zoekt vrouw)? Waarom niet BNN (Je zal het maar hebben)?

Waarom wil iemand slachtoffers van een dramatisch, pijnlijke wending in hun leven, opnieuw blootstellen aan de hongerige kijkers en waarom wil een omroep dat uitzenden? Voor de centen? Voor de kijkcijfers? Voor de sensatie? Waarvoor eigenlijk? Zowel het idee als de mogelijke uitvoering: monsterlijk!

#*#

Schrijver: Watze Elgersma, 26 januari 2007


Geplaatst in de categorie: actualiteit

4.1 met 20 stemmen 767Er zijn 2 reacties op deze inzending:

Naam:
Outsider
Datum:
27 januari 2007
Wat is er eigenlijk zo ranzig aan omroep SBS6? Je hoort het vaker dat men alles al van te voren niet goed vindt als het van SBS6 komt. Wat is er bijvoorbeeld mis met programma's als Sterren dansen op het ijs, Groeten uit de rimboe, Hart van Nederland? Ik kijk er graag naar.
Een datingshow voor mensen met een zichtbare handicap trekt mij niet, maar ik zie ook niet in wat er op tegen is.
Naam:
Jan
Datum:
26 januari 2007
Op zich vind ik het prima: een datingshow voor mensen met een handicap.
Maar waarom moet het perse een 'zichtbare' handicap zijn? Dat is dus omdat het bij SBS wordt uitgezonden.
Ik mag hopen dat als dit bij de publieke omroep werd uitgezonden, dat dat zichtbaar niet noodzakelijk was geweest. Maar bij sbs willen we wel wat zien natuurlijk. Dus toch een freakshow, ondanks alle pogingen van de makers om het tegendeel te beweren.
Gelukkig heb ik geen idee waar ik sbs kan vinden op mijn tv.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)