Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

ILLUSIE

Nee, ik maak me weinig illusies dat het nog goed komt met onze planeet.
Nu heb ik de leeftijd bereikt dat ik me geen illusies meer hoef te maken, maar ik denk natuurlijk ook aan mijn kinderen en kleinkinderen. En hún nageslacht zal het nóg zwaarder krijgen. Overigens is er natuurlijk niets nieuws onder de zon. Wie dagelijks de krant leest (een échte krant, niet de Telegraaf) weet al tientallen jaren dat ons leefmilieu bedreigd wordt door onze eigen stijl van leven. We vervuilen al eeuwenlang de lucht, het grondwater, de rivieren en de zee. Om maar te zwijgen van ons eigen lichaam. Dat nu - voor 90% zeker - blijkt dat we ook het klimaat beïnvloeden komt daar alleen maar bij.
Grappig is trouwens de 10% twijfel die het IPCC bewaart. Wetenschappers zijn twijfelaars. Ze weten dat ze niet alles kunnen weten, dus houden ze een slag om de arm. Dit in tegenstelling tot de ‘opwarmingsontkenners’ die overtuigd zijn van hun gelijk en van het ongelijk van de overgrote meerderheid van de wetenschappers. De klimaatsceptici beroepen zich op die 10% twijfel, die wordt opgeblazen door mensen als Hans Labohm, de man die door de media steeds opnieuw wordt opgevoerd als tegenhanger van de bezorgde klimaatdeskundigen. De media geloven heilig in ‘hoor en wederhoor’ ook als dat wederhoor niet gestoeld is op wetenschap - en twijfel - maar op een overtuiging. Zo zijn er, eeuwen na Darwin, nog steeds mensen die geloven dat de aarde is geschapen in zes dagen. Nee, dat is geen geloof, dat is een overtuiging, zonder twijfel. Herinnert u zich die discussie nog tussen darwinist Ronald Plasterk en creationist Kees Dekker? (Buitenhof, Nieuwjaarsdag 2006) Eigenlijk neem ik Plasterk kwalijk dat hij in discussie ging, omdat hij kon weten dat hij zijn tegenstander nooit aan het twijfelen kon brengen.
Mensen die zich ernstig zorgen maken om het leven op onze planeet zouden zich dus niet druk moeten maken om de overtuigde sceptici. Die zijn toch niet meer te redden. Beter is het gebruik te maken van de meerderheid die ze hebben en via de politiek maatregelen te nemen om er tenminste nog iéts van te maken. Want dié illusie heb ik nog wél: dat er nog iéts van te maken is.

#*#

Schrijver: Geert Kruideren, 6 februari 2007


Geplaatst in de categorie: milieu

2.1 met 7 stemmen 654Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)