Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Tot hoeveel nationaliteiten kan men gaan?

In de Tweede Kamer is commotie ontstaan rondom een motie van de heer Fritsma (PVV).
Fritsma wilde voorkomen dat de beoogde staatssecretarissen Albayrak (PvdA) en Aboutaleb (PvdA) benoemd worden omdat hij vreesde dat zij door hun dubbele nationaliteit met loyaliteitsproblemen kunnen komen te kampen.
De Hoeder van de Tweede Kamer Mevrouw Verbeet (PvdA) wilde hier niet van weten. Hier was een grens voor haar bereikt.

Maar: stel dat Marokko Nederland de oorlog verklaart (een reden vindt de koning dan altijd wel, met Powerpoint vakkundig in de VN gepresenteerd).
Beide landen roepen reservisten op: waar moet Achmed (ook Marokkaans onderdaan) heen om zijn dienstplicht te vervullen?
Kan er van hem verwacht worden dat hij zich met leeuwenmoed opstelt tegenover zijn landgenoten?
Extreem voorbeeld: toegegeven.

Er komt een discussie op gang over opname van Turkije in de EG. Of er moet een standpuntbepaling van Nederland komen over de kwestie Turkije – Cyprus.
Hoe staat Nebahat (ook Turks onderdaan) in dat debat?

Onlangs ontmoette ik een Amerikaan die over een Nederlands paspoort beschikt. Vanwege het feit dat hij in Nederland met drank op gereden had en betrapt was en veroordeeld, had hij zijn Nederlandse rijbewijs moeten inleveren. Maar hij kon rustig doorrijden met zijn Amerikaanse rijbewijs. Handig! Maar gewenst?

De discussie over het aantal nationaliteiten dat een persoon mag hebben, is geen partijpolitieke kwestie maar een zakelijke, juridische kwestie, die zonder overdreven emotie kan worden gevoerd.

Nationaliteiten afschaffen (míjn ideaal), waardoor wij allemaal in één klap wereldburger zijn, zit er niet in. Het zou een einde maken aan onze welvaart omdat we die moeten gaan delen met onze arme medewereldburgers in Afrika en Azië.

De huidige statelozen zie ik als wereldburgers: maar ik vrees dat zij het niet makkelijk hebben en niet vrij kunnen reizen en nergens hun stem mogen laten horen.
Dus één nationaliteit hebben is handig: het levert voordelen op als b.v. vrij reizen en stemmen. En een tweede nationaliteit is nog handiger. Dan kan je in twee landen stemmen.

Zijn er mensen met drie nationaliteiten? Juridisch gezien lijk mij dat geen bezwaar en in sommige combinaties zelfs onvermijdelijk als meerdere landen(zoals Marokko) de nationaliteit als een eeuwigdurend merkteken aan je verbinden.

Stel: staatssceretaris Aboutaleb doet het zo goed in Nederland op Sociale Zaken dat België denkt: die kunnen we goed gebruiken in onze eigen multiculturele samenleving!
Wíj zullen Achmed missen maar híj ziet het als zijn plicht - nadat op hem de nodige druk is uitgeoefend - om als minister onder Koning Albert te gaan dienen: hij krijgt de Belgische nationaliteit aangeboden: kan dat naast het Nederlander en Marokkaan zijn?
Kan je Belg en Nederlander tegelijk zijn? Misschien opent dat nog fiscale mogelijkheden voor onze eigen Hiddink (ook nog Rus erbij, Guus?).

Als 3 nationaliteiten kan, kan 4 ook.

Het absolute maximum ligt op 192. En dan is de bezitter van 192 nationaliteiten even ver als de stateloze: een echte wereldburger.

#*#

Schrijver: Dagschrijver, 18 februari 2007


Geplaatst in de categorie: woonoord

2.8 met 16 stemmen 3.913Er zijn 2 reacties op deze inzending:

Naam:
Sofija Vitun Fokeeva
Datum:
19 mei 2008
kan dat eigenlijk wel? 3 nationaliteiten?
ik woon nu als nederlander in belgië, maar als ik een be nationaliteit aanga moet ik mijn nl afzeggen.

zoiets kan volgens mij als je in landen komt die totaal anders functioneren en communiceren.
Zal ik het eens proberen om als nederlander en rus, naar china te verhuizen om daar een chinese nationaliteit te ontvangen?

jaaaaa... dat ga ik doen!
ik ga ze sparen :D
Naam:
geert kruideren
Datum:
18 februari 2007
Email:
geert.kruiderendigitaaltafel.nl
Vroeger waren de protestanten in Nederland bang dat de katholieken eerder aan de paus van Rome zouden gehoorzamen dan aan de de Nederlandse koning(in). Niets nieuws onder de zon dus.
Je zou Geert Wilders een gelovige kunnen noemen....

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)