Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Het is allemaal show

Laat ik vooraf elk mogelijk misverstand wegnemen, ik ben zeer ordentelijk opgevoed. Geboren en getogen in een tamelijk welvarend middenstandsgezin (want zo heette dat toen) van Gereformeerde huize. Dus als ik het heb over onderbroekenlol, dan was dat lol waarbij je in ieder geval je onderbroek aan hield. Als het donker werd dan gingen de gordijnen dicht en de grootste zorg van mijn ouders was: “Wat zullen de mensen er wel niet van zeggen”. Alle vrijgevochten geesten zullen tegenwerpen, dat juist in die cultuur ‘de kat in het donker werd geknepen’ maar dat klopt niet! Wij hebben in ons gezin nooit een kat gehad!

Het moet toch wel een flink aantal jaren geleden zijn, dat tijdens een verjaardagsfeestje wat lacherig het onderwerp peepshow ter sprake kwam. Mijn oudste zus, een schat van een meid, was nog niet geheel ingewijd in de ‘grote wereld’. Zij associeerde dit verschijnsel met een muizenkooi, waarbij die beestjes rond renden in draaimolentjes. Wij hadden, zoals gezegd, geen kat, maar muizen kwamen in de bakkerij van mijn ouders helaas wel voor. Het misverstand was dus alleszins begrijpelijk. Zij maakte zich een voorstelling van zo’n show en begreep niet waarom wij – oudere broers - daar zo om moesten lachen.

Voor diegenen die net zo heerlijk onwetend zijn als mijn zus destijds, even een korte uitleg. Een peepshow is blijkens het vonnis deze week van het Amsterdamse gerechtshof het volgende: ‘Door één of meer personen wordt een voorstelling gegeven die door een aantal personen tegen betaling kan worden bijgewoond. Het erotische karakter van de voorstelling doet daar niets aan af.’ Bij de rechter was niet de vraag aan de orde of dit allemaal kunstzinnig is dan wel maatschappelijk betamelijk, nee het ging om de vraag welk Btw-tarief van toepassing moest zijn, 6% of 19%.

Door de uitspraak van het gerechtshof valt deze vorm van vermaak nu onder het 6%-tarief. De uitbater hoeft dus minder belasting af te dragen en kan dus nog meer geld in zijn zak steken. U denkt toch niet dat hij zijn ‘artiesten’ beter gaat betalen of de toegangsprijzen zal verlagen? O ja, het ontbreken van een vocaal aspect ontneemt de peepshow ook niet het karakter van een toneelvoorstelling, zo vond de rechter. Niet meer piepen, dames!

#*#

Schrijver: Watze Elgersma, 16 februari 2007


Geplaatst in de categorie: actualiteit

4.3 met 11 stemmen 627Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)