Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Reisbloggen

Een bevriende reislustige deed voor mij en de rest van de wereld de afgelopen maanden verslag van haar tocht door Azië. Met, zoals tegenwoordig gebruikelijk, foto's die sneller on line staan dan ze genomen zijn, verslagen en mogelijkheid tot reageren. Geruststellend voor familie en vrienden die kunnen volgen of het nog allemaal wel goed gaat. Instant bevrediging voor de geïnteresseerde die er graag over wil horen, maar niet achteraf eindeloze video- en diashows wil ondergaan. Leuk voor de verslaggever, die meteen verbazing en ergernis kwijt kan.

Toch wekt het bloggen ook wel enige heimwee op naar het sturen van poste restante-brieven naar een duister adres van een postagentschapje op een stoffige helling, met achterop het huisadres van de geadresseerde, mocht het onderweg nog ergens misgaan.

De korte afstand tussen de beleving en het internetverslag, zorgt daarnaast voor scheve verwachtingen bij de verzender. In kleine steekjes tussen de regels door blijkt de backpacker toch wat gebelgd dat de reactiepagina's niet uitpuilen van de gezellige berichten. De thuisblijver heeft in de regel echter een minder spectaculair bestaan waarin het leven gewoon doorgaat en van alles om aandacht schreeuwt, en kan daarnaast over de verslagen niet telkens dezelfde bewonderende kreten en verbaasde uitroepen slaken.

Van Bob Ross zouden we het toch ook heel raar vinden als hij ineens een vinnige terzijde maakte dat we gewoon lui op de bank naar zijn geschilder keken, in plaats van actief mee te doen. Reisverslagen on line of in een donkere dia-kamer: het blijft meestal eenrichtingsverkeer. Maar mooi om te zien, dat wel.

#*#

Schrijver: Axel van der Ende, 1 maart 2007


Geplaatst in de categorie: reizen

3.8 met 5 stemmen 755Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)