Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Safranov – Kasparov: een gelijk spel?

De dood van de Russische journalist Ivan Safronov heeft geleid tot speculaties. Is er opzet in het spel geweest? Op 5 maart zou hij uit een raam op de vijfde verdieping van zijn appartementenblok zijn gevallen. Hij overleed op de vloer voor zijn woning.

Safronov schreef voor de krant Kommersant over militaire zaken. Volgens de krant was hij een persoonlijkheid en is het onwaarschijnlijk dat hij zelfmoord heeft gepleegd. De krant Moskovski Komsomolets merkte op dat in Rusland journalisten die niet goed liggen bij de autoriteiten onverwacht overlijden.

Met zijn kritische berichtgeving joeg Safronov de autoriteiten regelmatig in de gordijnen. Hij werd op het matje geroepen door de veiligheidsdienst FSB omdat hij staatsgeheimen zou hebben prijsgegeven. Hij werd niet aangeklaagd omdat hij aantoonde dat hij zijn informatie uit algemeen toegankelijke bronnen haalde.
In december haalde hij zich de woede van de autoriteiten op de hals door te berichten over de lancering van een Boelava-raket, die voor de derde keer op rij mislukte. Die afgang is door het leger niet erkend.

De opvolger van wereldkampioen Karpov schaken Gary Kasparov, die van 1985 tot 2005 het schaken domineerde, voert nu oppositie tegen het in aanleg dictatoriale bewind van Poetin, die als opvolger van president Jeltsin de Russische politiek domineert.

Dapper, dapper, dapper maar ik vrees dat Kasparov in Poetin een tegenstander van een ander allooi heeft gevonden dan destijds in Karpov.
Schaken is bij uitstek een sport die met sportieve middelen wordt gestreden. Je hoeft geen kremlinoloog te zijn om te zien dat Poetin zich niet beperkt tot sportieve middelen.
Kasparov verwacht een troefkaart in handen te hebben omdat hij als oud-wereldkampioen van deze populaire volkssport niet zal worden aangepakt door Poetin en zijn handlangers.

Ik vrees dat ook Kasparov gevloerd gaat worden.

Schrijver: Dagschrijver, 8 maart 2007


Geplaatst in de categorie: geweld

3.4 met 9 stemmen 752Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)