Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Niet Napraten maar Voorspellen!

Ik ben jaloers op de napraters van voetbal op de buis.
Ze hoeven voor een dik honorarium niets te kunnen en niets te doen als alleen maar slap napraten, waarbij ze de volledige gang van zaken inclusief herhalingen al kennen.
Als ze de uitslagen niet wisten (bij voorbeeld niet op de hoogte waren van de laatste tien minuten!) dan pas zou het interessant kunnen zijn wat ze te melden hadden.

In mijn visie is naast het krachtsverschil tussen ploegen het toeval de meest bepalende factor voor de uitslag. Onder het toeval schaar ik ook het optreden van de scheidsrechter en in steeds meerdere mate het warrige optreden van de grensrechters.

De napraters ontvangen honderdduizenden euri per jaar. Natuurlijk wel beduidend minder dan de door hun besproken profvoetballers (Van der Vaart toucheert 3.000.000) maar ze hoeven er niets voor te doen in de vorm van trainingsarbeid, lopen geen risico op blessures, mogen zoveel cannabis en coke gebruiken als hun goed dunkt etc.

Ze nemen zichzelf serieus: vooral Jan Mulder kan zijn meningen verkondigen als onverwoestbare monumenten van diepzinnigheid. En hoewel hij als voetballer blessuregevoelig was en meer níet speelde dan wél, is hij als naprater niet van de buis te branden.
Zijn zoon Jouri is de enige die uitstraalt dat hij het op de keper beschouwd ook allemaal maar slap gelul vindt: zijn nonchalance druipt er van af, wat hem nog het meest sympathiek maakt van alle betweters.

Jack van Gelder heeft als hoofdtaak het gezellig te houden en Ajax' lof te zingen.
Hugo Borst heeft als rol de enfant terrible te spelen, welke positie hij moet delen met Johan Derksen. Johan Derksen sneert alles veel beter te weten. Jammer dat hij nooit zelf op een verantwoordelijke positie in het betaalde voetbal is gaan zitten om zijn krompraat in de praktijk te gaan rechtzetten. Toen hij de mogelijkheid kreeg om bij het ambitieuze Veendam aan de Lange Leegte de scepter te gaan zwaaien, haakte mijnheer op het allerlaatste moment af omdat zijn pensioen (!) bij de Veenkolonialen in de verre toekomst wat minder hoog zou uitvallen dan op de burelen van VI.

Moeilijker dan napraten als je de uitslag al weet, is voorspellen wat de uitslag van een wedstrijd wordt. In de ingevulde lijstjes met voorspellingen van voetbalkenners in de krant valt mij op dat ‘kenners’ niet hoger scoren dan leken.

Als kenner voorspel ik voor vandaag een 1-3 overwinning van Ajax op PSV.
(motivatie: PSV aangeslagen door het verlies van Alex; de helden ogen de laatste weken in Nederland vermoeid; het scoren verloopt moeizaam – Ajax is na Twente in de winning mood, Ajax móet winnen wil het in de race blijven; Huntelaar in goede doen; de spelers zijn geprikkeld door het Perez-incident; ze willen nu eindelijk wel eens winnen in Eindhoven).

Om 16.15 uur weten we meer!

Schrijver: Dagschrijver, 18 maart 2007


Geplaatst in de categorie: sport

3.0 met 11 stemmen 620Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)