Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Het lot van de weduwe.

Het lot van de weduwe is beslecht op 24 maart 2007.
Florentine Rost van Tonningen–Heubel heeft afstand moet doen van haar nazistische ideeën, die zij met ijzeren consequentie tot aan haar dood trouw is gebleven.
Je bent nationaal-socialist of je bent het niet, zei ze. Zij was het en bleef het.

We hechten in Nederland aan maximale vrijheid van meningsuiting. Vanuit dat standpunt duld ik ook de abjecte meningen van deze vrouw. Het bedreigen van mensen met gevangenisstraf omdat ze de holocaust ontkennen is in flagrante strijd met het vrijheid-van-meningsuiting-principe.

Het ingooien van ramen en dat soort gewelddadige tegenacties, zoals met haar gebeurd is in ons land, vind ik een middel dat strijdig is met wat men beoogt: de menselijke waardigheid hooghouden op basis van rationele argumenten.
Door deze bejegening ging zij zich een martelaar voelen van haar beweging, wat versterkt is door haar vermoeden dat haar man, de fanatieke nazi en NSB-voorman Meinoud Rost van Tonningen, na de oorlog op onwettige wijze de dood in is gedreven in de gevangenis van Scheveningen.

Wat ons past is maximale afstand te nemen van haar denkbeelden over raszuiverheid, haar veroordelingen van de homoseksuele liefde en de superieure kwaliteiten van ‘Germanje’ en de leider Hitler. ‘Geen groter man dan Hitler’ meende zij, en tegen die opvatting is geen steen door een (denk)raam opgewassen.

Passend vind ik meewarige verbazing. En een zeer zware zwarte afdeksteen op haar graf die haar lot definitief bezegelt: het zijn van een uiterst curieus miniscuul voetnootje in de gruwelijke geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog.

Schrijver: Dagschrijver, 25 maart 2007


Geplaatst in de categorie: oorlog

4.0 met 16 stemmen 1.882Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)