Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

GEDENKWAARDIGE MOMENTEN

Op 31 december 1999 stond ik, omringd door 3 miljoen mensen, op een van de bruggen over de Thames in Londen te wachten op het nieuwe millennium. Van het beloofde vuurwerk heb alleen het gedeelte gezien dat zich in de lucht afspeelde. Maar het oorverdovende lawaai zal ik niet snel vergeten. Toch heeft die hele millenniumwisseling maar weinig indruk op me gemaakt. Het was natuurlijk ook niet meer dan een herdenking van een fictief moment als gevolg van een theoretische berekening uit de zesde eeuw.

Een jaar later keek ik vanuit mijn eigen huis naar het vuurwerk tijdens de jaarwisseling die de geboorte van de euro betekende. Dit moment betekende veel meer voor mij. Ik realiseerde me dat dezelfde landen die in mijn vroege jeugd bezig waren elkaar op leven en dood te bevechten, voortaan met dezelfde munt - óók in elkaars land - zouden betalen. Dat zou een oorlog tussen die landen in de toekomst vrijwel onmogelijk maken. De invoering van de euro was voor mij veel meer dan een praktische, economische beslissing.

Bij de herdenking van 50 jaar Verdrag van Rome moest ik weer aan die twee momenten denken. In die 50 jaar is er veel gepraat; oeverloos, nutteloos, soms radeloos, maar er is niet gevochten. Wat zou er gebeurd zijn als Joegoslavië eerder lid was geworden van de Europese Unie?

Natuurlijk heb ik ook mijn vraagtekens bij de toetreding van al die Oost-Europese landen. En van de toetreding van Turkije ben ik ook geen overtuigde voorstander. Maar aan de andere kant denk ik: je kunt ze er maar beter bij hebben, dan heb je er tenminste controle over. En zolang ze práten, véchten ze tenminste niet.

Schrijver: Geert Kruideren, 27 maart 2007


Geplaatst in de categorie: politiek

2.1 met 8 stemmen 706Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)