Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

DROGREDENEN

Onlangs spraken in het Vara-tvprogramma ‘De Leugen Regeert’ Volkskrantredacteur Martijn van Calmthout en oud-journalist Ab Pilgram over de gemakzuchtige manier waarop de media zich voor het karretje van de klimaatsceptici laten spannen. Vanuit hun heilig geloof in hoor- en wederhoor laten de media in discussies over klimaatverandering altijd iemand aan het woord die sceptisch staat tegenover de wetenschappelijke overtuiging dat het klimaat verandert. En bijna altijd nodigen ze dan kampioen-klimaatscepticus Hans Labohm uit.

Frits Wester, politiek redacteur van RTL, mengde zich in de discussie door te verwijzen naar Galileï, die in zijn tijd al opschudding veroorzaakte met zijn bewering “dat de aarde niet plat was maar rond”. Iedereen met een paar jaar middelbare school weet dat het meningsverschil tussen Galileï en de kerkelijke autoriteiten niet ging over de stelling dat de aarde rond was maar over over de vraag of de aarde het centrum vormde van ons zonnestelsel of de zon. Wester viel hier door de mand: hij protesteert niet tegen wetenschappelijke opvattingen maar hij is bang dat hij zijn luxueuze en milieuonvriendelijke levenswijze moet opgeven.

Een paar weken geleden trad Hans Labohm op in het Vara-radioprogramma ‘Spijkers met Koppen’. Felix Meurders interviewde hem. Labohm had het (ik weet niet meer in welk verband) over de filmregisseuze Lenie Riesenthal. Dolf Jansen corrigeerde hem: “Lenie Riefenstahl”. Labohm reageerde op een toon van: nou ja, wat doet het ertoe. Kennelijk verwarde hij nazifilmer Lenie Riefenstahl met nazi-jager Simon Wiesenthal. Iemand die zich wetenschapper noemt maakt niet van dit soort fouten. Ook Labohm viel voor mij door de mand. Hij maakt iedereen verdacht die niet in zijn straatje past, van Al Gore tot journalisten die aan zijn motieven twijfelen.

Voor mensen als de geoloog Salomon Kroonenberg kan ik bewondering hebben. Oude rotten in de wetenschap zoals hij hebben vaak meer inzicht in de samenhang der dingen dan hun jongere collega’s die soms erg doorgespecialiseerd zijn en daardoor een kokervisie ontwikkelen.
Maar die oude rotten moeten zich realiseren dat ze zich voor karretjes laten spannen die ze eigenlijk niet willen trekken, namelijk de karretjes die belang hebben bij het instandhouden van de huidige milieuverslindende en –vernielende levensstijl van onze consumptiemaatschappij.

Het zijn, volgens mij, niet de klimaatsceptici die zich moeten vergelijken met Galileï, maar de klimaat- en milieudeskundigen die al decennia lang vechten tegen de bierkaai.

Schrijver: Geert Kruideren, 3 april 2007


Geplaatst in de categorie: milieu

1.4 met 7 stemmen 884Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)