Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Bidden wij voor Harry W.?

Harry W. praat weer, al haalt hij de namen van zijn collega’s door elkaar. Hoe erg hij er aan toe is, weten de doktoren nog niet, maar 2 weken geleden hing zijn leven aan een zijden draadje. Op een doodgewone woensdagmiddag liep Harry van zijn werk naar huis. Op het Haagse Spui werd hij total loss geslagen, zomaar uit het niets. Volgens het opsporingsbericht van de politie werd hij geveld door een ‘stomp’ in het gezicht. Dat kan niet de hele waarheid zijn. Harry werd in coma afgevoerd naar het ziekenhuis waar de schade in kaart werd gebracht: schedelbasisfractuur, hersenbloeding, gebroken kaak, gebroken enkel, klaplong en een hartaanval. Er was een hersenoperatie nodig om het levensgevaar te keren.

De dader werd opgepakt en er waren getuigen, maar de politie deed er het zwijgen toe en de plaatselijke pers had even niet opgelet of hield de zaak op verzoek van de politie uit het nieuws.

Verkeerde plaats verkeerde tijd? Het is gissen waaraan Harry deze aanslag heeft te danken. Volgens de bloemenman op het Spui was de dader een agressieve man waar iedereen met een boog om heen liep. Zo niet Harry W.

Om daar iets van te begrijpen, moet je hem kennen. In het opsporingsbericht wordt hij omschreven als een ‘enigszins vrouwelijke man’. Maar Harry is een fenomeen zoals Fabiola dat is, een levend kunstwerk. Broodmager, gebleekt recht omhoogstaand haar, zwaar bepoederd gezicht, met vette lagen make up. Daaronder meestal een strak glitterhemdje om zijn kippenborst en een broek met wijde pijpen. Zo weggelopen uit het variététheater. Enigszins nichterig is zijn uitstraling wel en ook zijn stem en stopwoordjes (ééééééénig!) zijn van het aanstellerige soort. Zijn kirrende hysterische lach is legendarisch.

Ik vond Harry W. aanvankelijk een irritant fenomeen. Elke nieuwe mannelijke collega is zijn prooi. Daarbij zoekt hij de grenzen. Wie die niet aangeeft heeft Harry W. als een kirrende boa een tijdlang om zijn nek hangen. Tot de volgende nieuweling zijn intrede doet. Ja, ik heb mij aan het begin van onze kennismaking wel eens afgevraagd waarom Harry niet eerder klappen kreeg.
Maar figuren als Harry heeft deze wereld nodig. Want hij brengt blijdschap, afleiding en theater. Stoere bouwvakkers en stugge loodgieters laten zich door Harry vleien. Slagers, boeren en buitenlui komen altijd even buurten. In heel Den Haag tippelt Harry parmantig tussen zwervers, asielzoekers en hoeren. In zijn adresboekje staan Marokkanen, Nigerianen en Pakistanen. Een koorddanser die werelden verbindt.

En al doet Harry alles wat god verboden heeft, hij is diep religieus en actief in de kerk. Hij begeleidt het liefst de zieken en de stervenden. Zonder te somberen, met onverwoestbare vrolijkheid en fenomenaal optimisme. En dat is precies wat we zouden moeten missen als Harry W. er niet meer was.
Bid voor Harry, ook als je niet gelooft!

Schrijver: Harry van Dooren, 4 apr. 2007


Geplaatst in de categorie: actualiteit

4,0 met 229 stemmen 7.994Er zijn 42 reacties op deze inzending:

Naam:
prul
Datum:
15 jul. 2007
Hier zijn geen woorden voor.
Naam:
marcel
Datum:
23 apr. 2007
ook bij mij stapte je altijd vrolijk in de bus en als je uitstapte altijd even een vriendelijke zwaai als je huiswaarts ging,
je was een bijzondere verschijning,
wat bezielt deze wereld als je ook al op je uiterlijk in elkaar wordt geslagen.....
diep treurig !
Naam:
Marlene
Datum:
23 apr. 2007
Lieve Harry.
We waren op dezelfde dag jarig, en toen ik ziek thuis zat was je de enige die me belde... "schat..." zei je altijd.
Vanvond hoorde ik van jou heengaan. Een schok...
Harry, mijn lieve collega, een schat van een man en een schat van een vrouw. Samen even een sigaretje roken, ff gezellig bijkletsen en lachen. Jij maakte de wereld een beetje beter, ga daar mee door boven.
En Harry, als je onze vrienden van Jupiter ziet, doe ze de groeten!

Lieve Harry, verf de Hemel roze en net als Arie weet ik zeker dat 't een heel gezellig feestje 'boven' wordt!
Naam:
artgrrl
Datum:
22 apr. 2007
Schokkend bericht dat ik pas vanochtend las op het forum van de Noodles. Het fenomeen 'hatecrime' is vanuit de States naar ons overgewaaid blijkbaar.
Ik steek ook maar een kaarsje aan.
Naam:
Ferry
Datum:
22 apr. 2007
Ik heb Harry bij de bushalte leren kennen als een vriendelijke man die niemand kwaad zal doen. Wat bezielde de man die hem heeft toegetakeld?
Ik wens zijn familie heel veel sterkte dit grote verlies te dragen.
Moge Harrie rusten in vrede, rust zacht.
Naam:
Stijn de Roos
Datum:
20 apr. 2007
Email:
stijn_derooshotmail.com
Lieve Harry,

zittend in een Berlijns internetcafe lees ik de vele reacties van na en vlak voor jouw heengaan. Uitvaartplechtigheid op het Malieveld?
Iemand die altijd zo levendig was, in mijn voorstelling niet dood te krijgen. Toen ik je tijdens een van onze vele gesprekjes in het rookhol van de Consumentenbond eens vroeg of je je nu een man of een vrouw voelde, antwoordde je dat je een engel was.
Een engel blijf je, gekkenhuis! :-)
Harry, je zou gezegd hebben dat men na je dood niet te lang bij je dood zou moeten stilstaan, maar van het leven genieten net zoals jij dit altijd hebt gedaan. Het hielp mij vandaag een lastige beslissing te nemen. In de trein naar Berlijn vernam ik dat je komende maandag begraven wordt. De dag waarop mijn jongste in Berlijn wonende zoontje 6 wordt en ik zijn verjaardagsfeestje zou organiseren. Ik had je zeer graag de laatste eer bewezen. De trein stond dan ook even stil. Voor het vierde jaar op rij afwezig op Joris' feest? Ineens wist ik dat jij zou willen dat ik maandag de kaarsjes op de taart ga aansteken. Ze zullen ook voor jou branden.
Naam:
Ab
Datum:
20 apr. 2007
Je stapte vaak in de door mij bestuurde bus. Altijd weer leuk je te zien. Het gaf me een vrolijk hart. Bij halte Halewijnlaan zal ik voortaan blijven groeten.
Ik vind dit onvoorstelbaar verdrietig.
Naam:
Janiek
Datum:
20 apr. 2007
Lieve Henriëtte,
ik kende je alleen uit een boek, dat voor mij zo belangrijk als de Bijbel is geweest. Door jouw voorbeeld ben ik nog in leven.
Het had jouw dood niet mogen worden.
Naam:
Arie
Datum:
20 apr. 2007
Harry, je bracht kleur bij de Consumentenbond. Niet alleen door je buitenkant, maar ook en vooral door je vrolijkheid en warmte. Even een pirouette draaien bij de deur als je de bladen met een sierlijk gebaar op mijn bureau had geworpen onder het uitroepen van een speels complimentje of een kwinkslag. En weg je was je weer…. je parfumlucht als aandenken achterlatend. Zo houd ik je in mijn gedachten.
Het moet een stuk leuker zijn geworden daar ‘boven’ nu jij er bent.
Naam:
hanneszeehond
Datum:
20 apr. 2007
Rest In Peace lieve Harry!!!

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)