Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Bidden wij voor Harry W.?

Harry W. praat weer, al haalt hij de namen van zijn collega’s door elkaar. Hoe erg hij er aan toe is, weten de doktoren nog niet, maar 2 weken geleden hing zijn leven aan een zijden draadje. Op een doodgewone woensdagmiddag liep Harry van zijn werk naar huis. Op het Haagse Spui werd hij total loss geslagen, zomaar uit het niets. Volgens het opsporingsbericht van de politie werd hij geveld door een ‘stomp’ in het gezicht. Dat kan niet de hele waarheid zijn. Harry werd in coma afgevoerd naar het ziekenhuis waar de schade in kaart werd gebracht: schedelbasisfractuur, hersenbloeding, gebroken kaak, gebroken enkel, klaplong en een hartaanval. Er was een hersenoperatie nodig om het levensgevaar te keren.

De dader werd opgepakt en er waren getuigen, maar de politie deed er het zwijgen toe en de plaatselijke pers had even niet opgelet of hield de zaak op verzoek van de politie uit het nieuws.

Verkeerde plaats verkeerde tijd? Het is gissen waaraan Harry deze aanslag heeft te danken. Volgens de bloemenman op het Spui was de dader een agressieve man waar iedereen met een boog om heen liep. Zo niet Harry W.

Om daar iets van te begrijpen, moet je hem kennen. In het opsporingsbericht wordt hij omschreven als een ‘enigszins vrouwelijke man’. Maar Harry is een fenomeen zoals Fabiola dat is, een levend kunstwerk. Broodmager, gebleekt recht omhoogstaand haar, zwaar bepoederd gezicht, met vette lagen make up. Daaronder meestal een strak glitterhemdje om zijn kippenborst en een broek met wijde pijpen. Zo weggelopen uit het variététheater. Enigszins nichterig is zijn uitstraling wel en ook zijn stem en stopwoordjes (ééééééénig!) zijn van het aanstellerige soort. Zijn kirrende hysterische lach is legendarisch.

Ik vond Harry W. aanvankelijk een irritant fenomeen. Elke nieuwe mannelijke collega is zijn prooi. Daarbij zoekt hij de grenzen. Wie die niet aangeeft heeft Harry W. als een kirrende boa een tijdlang om zijn nek hangen. Tot de volgende nieuweling zijn intrede doet. Ja, ik heb mij aan het begin van onze kennismaking wel eens afgevraagd waarom Harry niet eerder klappen kreeg.
Maar figuren als Harry heeft deze wereld nodig. Want hij brengt blijdschap, afleiding en theater. Stoere bouwvakkers en stugge loodgieters laten zich door Harry vleien. Slagers, boeren en buitenlui komen altijd even buurten. In heel Den Haag tippelt Harry parmantig tussen zwervers, asielzoekers en hoeren. In zijn adresboekje staan Marokkanen, Nigerianen en Pakistanen. Een koorddanser die werelden verbindt.

En al doet Harry alles wat god verboden heeft, hij is diep religieus en actief in de kerk. Hij begeleidt het liefst de zieken en de stervenden. Zonder te somberen, met onverwoestbare vrolijkheid en fenomenaal optimisme. En dat is precies wat we zouden moeten missen als Harry W. er niet meer was.
Bid voor Harry, ook als je niet gelooft!

Schrijver: Harry van Dooren, 4 april 2007


Geplaatst in de categorie: actualiteit

4.0 met 229 stemmen 7.998Er zijn 42 reacties op deze inzending:

Naam:
prul
Datum:
15 juli 2007
Hier zijn geen woorden voor.
Naam:
marcel
Datum:
23 april 2007
ook bij mij stapte je altijd vrolijk in de bus en als je uitstapte altijd even een vriendelijke zwaai als je huiswaarts ging,
je was een bijzondere verschijning,
wat bezielt deze wereld als je ook al op je uiterlijk in elkaar wordt geslagen.....
diep treurig !
Naam:
Marlene
Datum:
23 april 2007
Lieve Harry.
We waren op dezelfde dag jarig, en toen ik ziek thuis zat was je de enige die me belde... "schat..." zei je altijd.
Vanvond hoorde ik van jou heengaan. Een schok...
Harry, mijn lieve collega, een schat van een man en een schat van een vrouw. Samen even een sigaretje roken, ff gezellig bijkletsen en lachen. Jij maakte de wereld een beetje beter, ga daar mee door boven.
En Harry, als je onze vrienden van Jupiter ziet, doe ze de groeten!

Lieve Harry, verf de Hemel roze en net als Arie weet ik zeker dat 't een heel gezellig feestje 'boven' wordt!
Naam:
artgrrl
Datum:
22 april 2007
Schokkend bericht dat ik pas vanochtend las op het forum van de Noodles. Het fenomeen 'hatecrime' is vanuit de States naar ons overgewaaid blijkbaar.
Ik steek ook maar een kaarsje aan.
Naam:
Ferry
Datum:
22 april 2007
Ik heb Harry bij de bushalte leren kennen als een vriendelijke man die niemand kwaad zal doen. Wat bezielde de man die hem heeft toegetakeld?
Ik wens zijn familie heel veel sterkte dit grote verlies te dragen.
Moge Harrie rusten in vrede, rust zacht.
Naam:
Stijn de Roos
Datum:
20 april 2007
Email:
stijn_derooshotmail.com
Lieve Harry,

zittend in een Berlijns internetcafe lees ik de vele reacties van na en vlak voor jouw heengaan. Uitvaartplechtigheid op het Malieveld?
Iemand die altijd zo levendig was, in mijn voorstelling niet dood te krijgen. Toen ik je tijdens een van onze vele gesprekjes in het rookhol van de Consumentenbond eens vroeg of je je nu een man of een vrouw voelde, antwoordde je dat je een engel was.
Een engel blijf je, gekkenhuis! :-)
Harry, je zou gezegd hebben dat men na je dood niet te lang bij je dood zou moeten stilstaan, maar van het leven genieten net zoals jij dit altijd hebt gedaan. Het hielp mij vandaag een lastige beslissing te nemen. In de trein naar Berlijn vernam ik dat je komende maandag begraven wordt. De dag waarop mijn jongste in Berlijn wonende zoontje 6 wordt en ik zijn verjaardagsfeestje zou organiseren. Ik had je zeer graag de laatste eer bewezen. De trein stond dan ook even stil. Voor het vierde jaar op rij afwezig op Joris' feest? Ineens wist ik dat jij zou willen dat ik maandag de kaarsjes op de taart ga aansteken. Ze zullen ook voor jou branden.
Naam:
Ab
Datum:
20 april 2007
Je stapte vaak in de door mij bestuurde bus. Altijd weer leuk je te zien. Het gaf me een vrolijk hart. Bij halte Halewijnlaan zal ik voortaan blijven groeten.
Ik vind dit onvoorstelbaar verdrietig.
Naam:
Janiek
Datum:
20 april 2007
Lieve Henriëtte,
ik kende je alleen uit een boek, dat voor mij zo belangrijk als de Bijbel is geweest. Door jouw voorbeeld ben ik nog in leven.
Het had jouw dood niet mogen worden.
Naam:
Arie
Datum:
20 april 2007
Harry, je bracht kleur bij de Consumentenbond. Niet alleen door je buitenkant, maar ook en vooral door je vrolijkheid en warmte. Even een pirouette draaien bij de deur als je de bladen met een sierlijk gebaar op mijn bureau had geworpen onder het uitroepen van een speels complimentje of een kwinkslag. En weg je was je weer…. je parfumlucht als aandenken achterlatend. Zo houd ik je in mijn gedachten.
Het moet een stuk leuker zijn geworden daar ‘boven’ nu jij er bent.
Naam:
hanneszeehond
Datum:
20 april 2007
Rest In Peace lieve Harry!!!
Naam:
MajorGlory
Datum:
20 april 2007
Email:
blabla.com
Ik las het bericht gisterochtend. Heel erg. In de korte tijd dat ik bij de consumentenbond werkte heb ik Harry leren kennen. Inderdaad af en toe en vreselijk aanstellerig typje, maar een ontzettend goed mens. Jammer dat zulke markante mensen niet getolereerd worden.
Rust zacht, daarboven hebben ze er een mooie verschijning bij!
Naam:
Josine
Datum:
20 april 2007
Email:
josineair.nl
Wat een gemis, zo'n kleurrijk mens, zo'n oprecht mens, zo'n bijzonder mens is niet meer. Het is niet te bevatten hoe juist hij gemist zal worden door zijn dierbaren.
Naam:
Karin
Datum:
19 april 2007
Email:
kaatje180chello.nl
Hoe afgrijselijk. Ik las het vandaag bij toeval in de krant en ben echt diep geschokt. Ik ken haar/hem uit de tijd dat ik bij de Consumentenbond werkte en ze me in het rookhok vele malen vroeg "heb je het hier -nog- naar je zin, schat". Een markante, bijzondere, eigenzinnige en zorgzame persoon is vermoord. Een schande..... en droefenis. Sterkte en kracht voor allen die dit verlies te dragen hebben! Ook voor de oud-collega's van de Consumentenbond.
Naam:
anita
Datum:
19 april 2007
dag henriette, rust zacht
ik wens de familie heel veel sterkte.
Naam:
DOG-BITE
Datum:
19 april 2007
Het is stil, we missen het fluitspel. M'n zoontje staat voor het raam te kijken, er word niet meer gezwaaid. Hoe kan aan zo'n ventje uitleggen dat Henriette er niet meer is. Vrienden en familie van harry, veel sterkte!!
Naam:
Luka
Datum:
19 april 2007
waarom kunnen mensen anderen niet in hun waarde laten??? een vraag die wederom door mijn hoofd spookt na het lezen van dit treurige bericht. ik kende harry niet goed omdat we geen directe collega's waren, maar de momenten dat we samen een sigaret rookten waren altijd gezellig en harry kwam op mij over als een lief en hartelijk persoon, we zullen hem allemaal missen!
wil hierbij de naaste vrienden en familieleden heel veel sterkte toewensen met het grote verlies...

harry rust in vrede!
Naam:
Roos
Datum:
19 april 2007
De beste vriendin van mijn oma ... omgekomen door zinloos geweld. Ook Voorburg is een kleurrijk figuur armer. Ik ben diep geschokt.
Naam:
Wendy
Datum:
19 april 2007
Je weet dat zulke dingen gebeuren, je leest het regelmatig in de krant. Nu ineens zo dichtbij, waardoor je beseft dat het echt waar is; er worden zomaar onschuldige mensen gemolesteerd. Lieve Harry, rust zacht.
Naam:
peter
Datum:
19 april 2007
Ook ik ben diep geschokt door de plotselinge dood van Harry / Henriette. Ook ik ken Henriette uit mijn tijd bij de consumentenbond en kan niet anders zeggen dan dat Henriette altijd voor alles en iedereen klaar stond. Het is een schande dat zo een kleurrijk en sociaal bewogen persoon door intolerantie om het leven is gekomen! Harry rust zacht.

Verder wil ik mij medeleven betuigen aan de familie en vrienden van Harry/Henriette
Naam:
Venema
Datum:
19 april 2007
Dag Harry... Je kleurde de wereld een beetje minder lelijk. Daar waar je nu bent, begrijpen ze dat ongetwijfeld veel beter. Vaya con Dios!
Naam:
Stephanie
Datum:
19 april 2007
Email:
stephaniedassenhotmail.com
Ik heb je niet gekend, maar vind het verschrikkelijk wat er gebeurd is! Rust in vrede..

Heel veel kracht en sterkte gewenst aan zijn naasten..
Naam:
Jelle
Datum:
19 april 2007
Lees net het verschrikkelijke nieuws.
Heb je niet gekend maar ben geschokt.
Rust zacht Harry.
Naam:
Addie Pols
Datum:
19 april 2007
Email:
polsteamzonnet.nl
Bijna 20 jaar heb ik met deze lieve, integere en excentrieke collega mogen samenwerken. Zelfs na mijn vertrek bij de Consumentenbond bleven we contact houden. Onze gemeenschappelijke interesses bleven ons binden. Nu is hij dood. Onbegrijpelijk. Gelukkig heb ik mijn herinneringen die hopelijk dit verdriet zullen overstemmen. Nooit meer: woestijnratje en Jan Klaassen. De kleur die hij aanbracht aan het leven is nu voor goed vervaagd.
Naam:
Hans de Rijke
Datum:
19 april 2007
Email:
hderijkeplanet.nl
"Voorbij gaat de tijd, een vogel vliegt uit".
Als mens en als collega zal ik Harry ontzettend missen.
Naam:
Joris Janssen Lok
Datum:
19 april 2007
Henriette -- een zeer bijzonder mens. De manier waarop zij haar rollen speelde -- de Kerstspelen binnen de kerk met name -- was geweldig en zal ik nooit vergeten. Dat deze vlinder vol kleur en positiviteit door dom en kil geweld aan haar eind moest komen is te erg voor woorden. Ik hoop dat de dader er tenminste iets van leert. En ik bid voor meer tolerantie in ons land, waar vrijheid toch ooit zo'n groot goed was.
Naam:
Annelies
Datum:
19 april 2007
Email:
Anneliesdewijnxs4all.nl
Henriëtte dank je wel voor je prachtige fluitspel, dank je wel voor je humor, dank je wel voor je ware interesse voor je medemens, dank ook iedereen die iets over Henríëtte schrijft.
Naam:
Wendy van den Elshout
Datum:
18 april 2007
Email:
wendyelshoutverstappe.demon.nl
Wat kan ik zeggen?!? 'Ciao ciao' lieve Har...
Naam:
Judith
Datum:
18 april 2007
Heel triest. Had me maar gevraagd te bidden toen ie nog leefde. Nu rust hij in vrede.
Markante figuren brengen vreugde en leven in je eigen leven. Velen kunnen dat tegenwoordig niet meer waarderen, laat staan deze mensen in hun waarde te laten. Heel jammer.
Rust zacht onbekende Harry........
Naam:
Jan
Datum:
18 april 2007
Email:
jarikkerthome.nl
R.I.P Harry,al heb ik jou niet gekend, toch wil ik de familie alle sterkte van de wereld toewensen! Ik las net het bericht in de Telegraaf, en vond het mijn plicht om te reageren op deze oh zo smerige laffe daad!
Ik hoop van ganser harte dat de dader(s) gestraft zullen worden!
Nogmaals nabestaanden en vrienden van Harry, veel kracht toegewenst vanuit Zwolle!!
Naam:
Dirk
Datum:
18 april 2007
Email:
ostadenhotmail.com
Deze wereld is mesjochte
Harry...maak je geen zorgen want ik bid voor je...het is werkelijk onbegrijpelijk en respectloos in welke vorm je het ook keert.
Tranen voor jou!
Naam:
Joos Vierstraete
Datum:
18 april 2007
Email:
jvierstraeteconsumentenbond.nl
En nu is Harry dood.
Nu pas realiseer ik mij dat wat er 30 jaar was niet meer is.
Neen, ik was niet in het ziekenhuis ,om de eenvoudige reden dat ik dat wat er niet meer is een plaats moet geven in mijn herinnering.
En die herinnering moet zijn zoals het was.
"Harra" ik mis je nu al.
Naam:
Trix
Datum:
18 april 2007
Email:
Tzonneveldconsumentenbond.nl
Harry van D. een treffende omschrijving van deze flamboyante persoonlijkheid en collega, precies zoals hij was.
Harry W., nooit meer complimentjes van je ontvangen en gezellige praatjes met je maken. Vanmorgen om 9.40 uur ben je overleden ik zal je missen. Rust zacht.
Naam:
Gerard
Datum:
17 april 2007
Een mooie omschrijving van Harry. Het is jammer dat Harry W. het niet mocht halen.
Hij is 18-04-2007 om 09.40 uur van ons heen gegaan.
Moge de dader alsnog gestraft worden.
Naam:
Subway leeghwaterkade
Datum:
17 april 2007
Heel veel sterkte toegewenst voor Harry, familie en vrienden in deze onzekere tijd.
Harry mocht zo nu en dan graag een broodje bij ons halen en wij kennen hem niet anders dan een zeer vrolijke man en een leuke klant.

Directie Subway Den Haag
Naam:
Rob Hendriksen
Datum:
13 april 2007
Email:
rhendriksengpb.nl
Onze contacten met Harry W. (en de Consumentenbond) zijn sinds een paar maanden tot bijna nul gereduceerd, wij hoorden het pas deze week.
Wij zijn ontzettend geschrokken en hopen echt dat het goed komt met Harry.
Harry en alle betrokkenen veel sterkte, wij bidden voor Harry.

Rob Hendriksen (GPB)
Naam:
Nicolien
Datum:
11 april 2007
Jeetje, Harry! Sommige mensen bestempelen je als zonderling, gek of dwaas. Maar wie is hier nu eigenlijk de dwaas? Je dwarsfluit een toverstafje, je 'schaaaaat' het toverwoord waarmee je gesloten harten opent. Sterkte Harry.
Naam:
Margareth v.d.Kleij
Datum:
10 april 2007
Email:
mvdkleyconsumentenbond.nl
Een mooie omschrijving van een mooi persoon,
het is erg stil zonder Harry ik mis hem erg hij heeft een speciaal plekje in mijn hart.
Hoop dat hij hier goed uit mag komen,en of Harry dan nog Harry is???
Laten we hopen.
Lieve Har, we denken aan je.
Naam:
Antoine
Datum:
7 april 2007
Tja , weer zo'n geval van zinloos geweld!Alleen komt het steeds dichterbij, en dan uitgerekend bij deze lieve vent. Kom snel weer naar de Bond, zonder jou is het er maar kleurloos.
Naam:
Linda
Datum:
6 april 2007
Harry houdt van mensen. Een dag met Harry op de huishoudbeurs staan namens de Bond is een dag die je nooit meer vergeet. Als je in de tram of in het theater opeens heel hard je naam hoort roepen, gevolgd door "dag schatje, lieverd, wat zie je er prachtig uit" dan weet je het: Harry is in de buurt!
Naam:
Annelies
Datum:
5 april 2007
Email:
daggirafwanadoo.nl
Je slaat de spijker op zijn kop en brengt het gevoel onder woorden dat bij de meesten van ons op dit moment leeft. De bond is kleurloos zonder onze Harry! Kom Har, we missen je!
Naam:
Edwin
Datum:
5 april 2007
Je kon het niet beter omschrijven.. mijn eerste kennismaking vergeet ik nooit meer. Harry.. we missen je enorm! haha.. dat ik dat ooit nog eens zou zeggen ;-) Maar zonder dollen.. word snel beter! Ciao Ciao
Naam:
Frank
Datum:
5 april 2007

Een prachtig stuk over een geliefde collega.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)