Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

GOEDE WEEK

“Wat is dat eigenlijk, Goede Vrijdag?” vroeg me afgelopen week een autochtone twintigjarige. Schoolmeester als ik ben, heb ik haar meteen de hele Goede Week uitgelegd: van Palmzondag, Witte Donderdag, Goede Vrijdag tot Paaszondag. Tweede Paasdag heb ik maar niet proberen uit te leggen, want dat is zelfs voor mij, met een katholieke opvoeding, niet te snappen. Vreemd dat we die feest- en vrije dagen als vanzelfsprekend aanvaarden. Tweede paas-, pinkster en kerstdag zijn al zó lang vrije dagen dat we er niet meer bij stil staan. Dat geldt ook voor Hemelvaartsdag, nota bene op een doordeweekse donderdag. Dat er op die dag geen kranten verschijnen kan ik nooit begrijpen, laat staan accepteren. Die journalisten kunnen wél op zondag werken om de krant van maandag te laten verschijnen, maar op Hemelsvaart een krant laten verschijnen dat kan niet. Misschien omdat de bezorgers moeten “dauwtrappen”? Dat doen ze toch elke dag al!

Bij heel veel dingen die we als vanzelfsprekend aanvaarden zijn we vergeten waaróm ze zo zijn. Het is net als bij “belletje trekken”, “de telefoon op de haak gooien” en dat soort uitdrukkingen; we gebruiken het gezegde, terwijl het verschijnsel al lang door de techniek is ingehaald. Bij de discussie over wat er in de canon van de Vaderlandse Geschiedenis moet staan, gaat het vaak net zo. “Hugo de Groot ontsnapte uit Slot Loevestein in een boekenkist”. Maar waarom hij daar gevangen zat weet bijna niemand. “1600, Slag bij Nieuwpoort”. Ja, maar wie heeft er gewonnen?

Is het erg dat jongelui de achtergrond van historische en culturele verschijnselen niet meer weten? Ik weet het niet. Natuurlijk vind ik het belangrijk dat iedereen onthoudt wat ik belangrijk vind. Maar dat vindt iedereen. Niemand kan onthouden wat iedereen belangrijk vindt. Dus eten we paaseieren, zonder ons af te vragen of we hier met een herinnering aan een religieus feest of met een heidens lenteritueel te maken hebben.

Schrijver: Geert Kruideren, 10 april 2007


Geplaatst in de categorie: religie

2.2 met 5 stemmen 627



Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)