Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Eet-geen-brood

Lang voor de komst van Marktplaats, E-bay en andere websites, kon je al iets kopen of verkopen zonder tussenkomst van officiële winkels. Je had bijvoorbeeld de kaartjes op het prikbord in de supermarkt, de annonces in reclamekrantjes of – vaak nog beter – de signalen op je werk: ‘Ik heb nog een bankstel in de garage staan, weet jij er iemand voor?’ Binnen de kortste keren kwam er een overeenkomst tot stand, tot tevredenheid van beide partijen.

Jaren geleden heb ik op die manier een vouwwagen gekocht, zo’n aanhangwagen die je op een camping, na veel ellende met stokken en tentdoek, kunt omtoveren tot een spartaanse slaapplaats. Ik had namelijk, min of meer toevallig, een auto gekocht met een trekhaak, daar kon dus zo’n kar achter. Nu hadden wij – medio jaren ‘70 – een paar dure vliegvakanties achter de rug, dus gingen wij op zoek naar een goedkopere oplossing.

Met een trekhaak aan de auto leek een vouwwagen, met mijn beperkte middelen, het meest voor de hand te liggen, dus ik ‘marktplaatste’ wat rond in mijn omgeving. En jawel, er diende zich een collega aan die wel zo’n karretje voor mij had. Wij bekeken het geval en het leek ons wel wat. De vouwwagen was van het merk Walker, wat mij natuurlijk al wantrouwig had moeten maken, wie gaat nu met zo’n ding lopen, maar goed, daarover in een volgende column wellicht meer.

We onderhandelden over de prijs, hij vroeg teveel en ik bood te weinig. Op dat moment gooide zijn vrouw roet in het eten, want het gesprek kwam over het ‘opzetgemak’ van deze tent op wielen. De man vertelde dat de tentstokken waren gemarkeerd met links en rechts als je met je rug naar het vehikel toe stond, zijn vrouw beweerde het tegendeel. De originele instructie was natuurlijk niet meer aanwezig.

Ik besloot van deze impasse gebruik te maken door mijn (te lage) bod te handhaven. De verkoper sprak toen de onvergetelijke woorden: “Daar verkoop ik hem niet voor, dan blijft ie hier staan, want hij eet-geen-brood”. In de afgelopen jaren ben ik die collega nog vaak tegen gekomen – ik heb grote moeite om zijn echte naam te onthouden – want voor mij heet hij sindsdien: ‘eet-geen-brood’.

Ik ken tamelijk veel mensen en doorgaans slaag ik er in hun namen en gezichten bij elkaar te brengen, maar vaak horen bij sommige mensen niet hun namen, maar hun ‘verhalen’. Ik ben benieuwd of u dit herkent en ook iemand kent met een ‘verhaal’ in plaats van een naam, zoals ‘eet-geen-brood’.

Schrijver: Watze Elgersma, 20 april 2007


Geplaatst in de categorie: vakantie

4.0 met 19 stemmen 777Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)