Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

RADIOVLUCHTELING

De Nederlandse radio is een ramp!
Het begint al 's ochtends vroeg, als de wekker afloopt. Dan word ik gewekt door het nieuws. Dat wordt eerst aangekondigd door een quasi sonore stem. Vervolgens verklapt de omroeper van dienst de voornaamste gebeurtenissen en daarna mag de nieuwslezer proberen er het beste van te maken. Sommige nieuwsfeiten worden van een stukje weinigzeggend interview voorzien.
Na het nieuws begint de ellende pas echt. Eerst de fileberichten. Van "neigge kiloumeitewr fielle op de AO twaolf" word ik knarsetandend echt wakker en het daaropvolgende weerbericht wordt weer door iemand anders voorgelezen op een dyslectisch toontje met een vraagteken aan het einde van elke zin.
Meestal heb ik tegen die tijd de wekkerradio al afgezet. In de woonkamer zet ik de radio aan op Radio1. Nee, die van Hilversum maar die van de Belgische VRT, de vroegere BRT. Die kan ik namelijk op de kabel ontvangen.
De stemmen, de muziek, het nieuws zijn een verademing. Het klinkt niet alleen aangenamer aan mijn ochtendoren, ook de inhoud is minder hard.
Het weer is mooier en het lijkt me helemaal geen probleem om in de file te moeten staan tussen Jezus' Eik en het Vier Armen Kruispunt.

Ook de rest van de dag luister ik graag naar de VRT. Elk uur heeft zijn vaste programma. Ik hoef niet bang te zijn dat ik word doorgezaagd over een maatschappelijk probleem dat me absoluut koud laat, of dat ik ongevraagd in een EO-programma terecht kom. Het Nederlandse nieuws hoef ik niet te missen want in Vlaanderen is de interesse voor Nederland heel wat groter dan andersom.
De keuze van de muziek vind ik niet alleen beter maar ze wordt ook met meer liefde uitgevoerd. Ze vinden het nog de moeite waard een mooie overgang te maken naar het volgende nummer.
De hele toon is minder arrogant en vriendelijker dan in Hilversum. De humor is soms wat oubollig, maar nooit kwetsend.

Zoals sommige Nederlanders naar België vluchten vanwege het belastingklimaat zo vlucht ik dagelijks per radio naar onze zuiderburen.
Ik kom alleen af en toe terug om me ervan te overtuigen dat ik gelijk heb met mijn vlucht.

Schrijver: Geert Kruideren, 1 mei 2007


Geplaatst in de categorie: algemeen

2.4 met 5 stemmen 952Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Outsider
Datum:
1 mei 2007
Een wekkerradio kan je toch op een andere zender zetten of anders gewoon op een wektoon? Ik vind het vreemd dat iemand zich laat wekken door een radiozender waar hij zich blijkbaar elke ochtend blauw aan ergert.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)