Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

DE GESCHIEDENIS VAN DE TOEKOMST

Kort na elkaar zijn alweer twee fenomenen uit het Star Trek-universum werkelijkheid geworden. Er is een aarde-achtige planeet ontdekt en een Japanner heeft een robot gemaakt ‘naar zijn beeld en gelijkenis’, net zoals Dr. Soong de maker was van de androïde figuren Data en Lor.

Het wordt steeds lastiger om science fiction te maken. De communicator uit de The Originial Series, die in de jaren zestig futuristisch was, had iedereen dertig jaar later al op zak. Daarmee behoort Star Trek inmiddels tot de geschiedenis van de toekomst.

Natuurlijk blijft er nog veel te wensen over. Het bereiken of zelfs overschrijden van de lichtsnelheid en het ‘beamen’ van mensen in een moleculenstroom zijn nog steeds weerbarstige concepten voor de mens. ‘Dat zal nooit kunnen’, zeggen sommige mensen dan. Dan moet ik toch in herinnering brengen dat de huidige werkelijkheid voor mensen van pak ‘m beet honderdvijftig jaar geleden totaal onbegrijpelijk zou zijn: automobielen, vliegtuigen, ruimtevaart, scooters, magnetrons, koelkasten, internet. Allemaal dingen die ‘nooit’ zouden kunnen.

In 1989, dus nog geen twintig jaar geleden, voorspelde ik dat beeldschermen in de toekomst wel wat compacter zullen zijn, misschien wel plat. ‘Nee’, zei een automatiseringsdeskundige toen. ‘Dat kan nooit, want je hebt altijd die ruimte erachter nodig’. En nu zit u dit waarschijnlijk te lezen op uw zwarte, platte 17 inch monitor van het bekende merk dat begint met een D.

Tsja, zeg nooit ‘nooit’.

Schrijver: Luíz Indepels, 1 mei 2007


Geplaatst in de categorie: wetenschap

2.2 met 4 stemmen 824Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)