Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Er was eens…

Er was eens een man die de wereld wilde veroveren, hij had op school goed geluisterd naar de verhalen over Karel de Grote, Napoleon, Hitler, enz. Dat waren mooie voorbeelden, maar uiteindelijk ging het fout met ze, nee, hij zou het beter doen en gewoon een beetje slimmer zijn. Het begon al toen hij nog bij FC Amro speelde en opkeek naar andere F-jes zoals Hazelhoff en Kalff van Sportclub ABN, prima spelers en een beschaafde club dat wel, maar net niet de top. Zijn doel was hoger, de Champions League!

Toen hijzelf eenmaal captain was geworden – hij had het lot wel een handje geholpen, manipuleren en marchanderen was immers zijn vak - begon zijn opmars. Eerst de beste en grootste Nederlandse club worden, daarna doorstoten naar de top van Europa en dan… the sky is the limit! Hij wist wat er voor nodig was, hier en daar wat rotzooien – witwaspraktijken en het ontduiken van sancties tegen Iran en Libië – en dan wat lastige tegenstanders wegkopen, op weg naar het winnen van de Champions League!

Zo is onze sprookjesfiguur een jaar lang druk met het ‘kopen’ van de Italiaanse topspeler Antonveneta, kosten uiteindelijk 7,5 miljard euro, terwijl nog maar moet afgewacht of deze spits ooit zal scoren. Buiten Europa heeft de club inmiddels echter al zo’n slechte naam dat men in de VS niet meer mag meespelen, maar onze ‘lefgozer’ - volgens een kwalificatie in Elsevier - laat zich niet afschrikken, met bang zijn win je nooit de Champions League!

Door zijn gerommel en gerotzooi is de club intussen wel een prooi geworden voor dubieuze speculanten op de transfermarkt. Zo meldt zich een gegadigde voor overname - dat de toeschouwers inmiddels massaal zijn afgehaakt, is kennelijk noch voor de potentiële koper noch voor onze sprookjesfiguur van belang – het maken van winst staat voorop. Dat daar zelfs 23.000 banen voor moeten worden geofferd, zal onze streetfighter een zorg zijn. Hij gaat niet voor de Fair Play Cup, maar voor de Champions League!

Ooit was de ABN een club waar je graag op de tribune zat, desnoods met een sponsorshirtje aan. Je vertrouwde de club zelfs je geld toe, want ze deden er meestal geen gekke dingen mee. Maar sinds onze sprookjesfiguur daar de leiding heeft, wordt er steeds meer verloren, nee niet door hem, hij steekt vrolijk 20 miljoen in zijn zak. Hoe dit sprookje eindigt is nog niet bekend, daarom is de slotzin: “en hij leefde nog lang en gelukkig” vervangen door: “ik ben rijk man!”

Schrijver: Watze Elgersma, 4 mei 2007


Geplaatst in de categorie: actualiteit

4.0 met 18 stemmen 583Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)