Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Het zijn de kleine dingen die het doen

Stel u wilt uw huis opruimen. Dat wilt u al een tijdje, maar het lukt maar niet. U weet niet goed waar u moet beginnen en als u al een keer begint, dan bent u na een kwartier de draad al weer kwijt. U heeft daarna nog minder overzicht dan voordat u begon met opruimen.

Telkens neemt u zich voor om nu toch echt overbodige spullen uit de keuken weg te doen en die oude kranten op te ruimen. Maar als u begint, dan blijkt u toch gehecht aan die oude spullen, die broodbakmachine gaat u nu toch echt gebruiken. En als u de kranten doorkijkt dan komt u weer zoveel interessante artikelen tegen, die wilt u toch beslist nog een keer lezen.

En zo gebeurt er weer niets. Hoe doorbreekt u dit?
Volgens Robert Maurer door ons juist niet voor te nemen het hele huis op te ruimen. Die taak is te groot en verlamt ons. In ‘De kunst van Kaizen’ beschrijft hij hoe kleine stappen tot grote resultaten kunnen leiden.

Begin bijvoorbeeld door een vraag te stellen: wat kan ik vandaag voor kleine stap nemen om te starten met opruimen? Is dat misschien het aanrecht opruimen? Eén krant wegdoen?

Zelfs die stap kan al te groot zijn. In dat geval kunt u zich ook eerst voorstellen dat u gaat opruimen. Hoe voelt het? Ruik de geur van zeepsop in een schoongemaakte keuken, zie de ruimte op het aanrecht, zie hoe de ramen blinken. Ruik desnoods de geur van pasgebakken brood. Begin nu na te denken over de eerste stap om dit te bereiken. Opnieuw moet dit een kleine stap zijn, misschien doet u vandaag alleen maar de afwas, zodat er tenminste geen vieze spullen meer staan.

Dit zijn de eerste stappen van Kaizen, veranderen in kleine stappen. Het idee is dat een eerste stap leidt tot een volgende en voor u het weet is de hele keuken aan kant en begint u aan de woonkamer. Maak de stap zo klein dat u het idee heeft dat het makkelijk is. Zo makkelijk dat u het net zo goed meteen kunt doen. De taak is daardoor niet intimiderend meer en de kans dat u aan de slag gaat is groter. Eigenlijk is de kunst om even het doel te vergeten en gewoon die eerste, kleine stap te zetten.

Wat kunt u vandaag voor kleine stap zetten om uw huis op te ruimen?

Schrijver: Yvonne de Bruin, 3 mei 2007


Geplaatst in de categorie: psychologie

1.4 met 10 stemmen 799Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)