Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Dodenherdenking en pannenkoekenmix

1 mei - Wolfgang vindt dat we maar eens moeten ophouden met dodenherdenking. We drinken bier in de sportkantine. Wolfgang is een Duitser; een sympathieke vent en voorbeeldig geïntegreerd. En toch fronsen de clubgenoten de wenkbrauwen: het zal toch zeker geen Duitser zijn die ons gaat vertellen wat we moeten doen of laten op 4 mei?

4 mei – Bij het Leidse oorlogsmonument naast de molen, hebben zich enkele honderden mensen verzameld. Het lijken er iets meer dan vorig jaar. Zou het weer invloed hebben op medeleven? De notabelen zijn er, en de oud-strijders. 50-plussers zijn in de meerderheid, maar er zijn ook kinderen bij, studenten en dertigers; overwegend blank dat wel; zo te zien van betere komaf.

Gedurende de twee minuten stilte leeft de stad gewoon door. Flarden wietlucht en doffe reggaeklanken ontsnappen aan de coffeeshop telkens als de deur opengaat. De pizzakoerier knettert door de bocht. Een sloep tuft door de gracht. De dorpsgek met de trommel bonkt over de brug. Tijdens het Wilhelmus gaat een telefoon. Een man verlaat zijn plechtige houding en neemt op enkele meters afstand het gesprek aan.

De rij schuifelt langs het monument. De studentes achter ons nemen op luide toon de verschillende smaken pannenkoekenmix door. De hand van mijn geliefde verstrakt. In de kneep voel ik haar gedachten: stilte! Maar her en der wordt druk gekwebbeld. Er is weer ontspanning. Zoals op de begrafenis bij de koffietafel algauw de eerste grappen over de overledene worden gemaakt.
Na een half uur is het gedaan met samenzijn. Op weg naar huis heerst vrolijkheid. De terrassen zitten vol.

5 mei – Bevrijdingsdag. Slechts eens in de 5 jaar een officiële feestdag. Dat hindert niet, we nemen een vrije dag en vieren feest. Want in een vrij land bepaal je zelf of je 5 mei een viering waard vindt, of dat je op de avond ervoor steun zoekt bij elkaar.
Dat moet niet, het mag.

Schrijver: Harry van Dooren, 9 mei 2007


Geplaatst in de categorie: oorlog

3.9 met 15 stemmen 1.150Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)