Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Le rouge et noir

Op het moment dat u dit stukje leest, zit ik ergens in het zuiden van Frankrijk, nee, ik vertel niet waar, dat moet u zelf maar ontdekken. Ieder jaar trekken wij met onze caravan naar het land van vin rouge, soleil et baguette. Inmiddels ook het land van Sarko en niet van Ségolène, toch jammer dat die Fransen er niet in zijn geslaagd om een vrouw staatshoofd te maken. Wie zou er trouwens in ons land een goeie kans maken, toch niet Rita Verdonk, die net iets te hard heeft geroepen dat ze geen burgemeester of Commissaris van de Koningin wil worden. Blijkbaar al begrepen dat ze geen schijn van kans maakt, hoewel, ze vindt wel dat de VVD een leider nodig heeft van het type Sarkozy en dat is Mark Rutte dus niet, of toch weer wel, of toch ook weer niet, of…

Nee, voor mij vier weken lang geen binnenlandse politiek, geen steunpunt Lyon van onze nationale Verliezer, geen gezeur over donorshows, ik ben de komende weken niet gek te krijgen. Hoewel, als ik in een supermarkt kom (en dat moet ik dagelijks van mijn echtgenote) dan is mijn eerste gang naar de visafdeling. Prachtig, zoals ze daar een complete tonijn op ijs presenteren, ook de saumon en de crevettes stralen mij tegemoet, dat hebben wij bij ons in de Betuwe niet. Hier stopt onze nationale grootgrutter alles in voorverpakte, supersteriele bakjes, zodat alle eetlust je vergaat.

In Frankrijk is eten dus een feest, drinken trouwens ook, maar daarover een andere keer. Wij gaan tenminste één keer in onze vakantie naar ‘Le rouge et noir’ en dat is in…ja, dat wordt toch even googelen. Ik ben er na al die jaren nog steeds niet achter waarom dit restaurant deze naam draagt, de entourage is niet rood en zwart, de diensters zijn niet roodharig en het vlees is niet zwartgebrand. Waar je wel uit kunt kiezen, dat is interieur ou exterieur en dat is nou zo leuk aan Frankrijk, wij zitten altijd heerlijk exterieur.

Nou ja, vooruit nog een kleine aanwijzing, het is zo’n 200 kilometer ten zuiden van Lyon, en dan nog maar circa 20 kilometer naar het oosten vanaf de Route du Soleil, zonnebloemen en lavendel zijn ruim voorhanden en de nougatstad is maar een half-uurtje rijden. Mijn jongste kleinzoon van tien, wist onlangs via Google Earth binnen tien minuten onze camping te lokaliseren, maar hij is dan ook superslim! Misschien bent u dat ook. A bientôt.

Schrijver: Watze Elgersma, 8 juni 2007


Geplaatst in de categorie: vakantie

4.0 met 18 stemmen 612Er zijn 2 reacties op deze inzending:

Naam:
Quinten Jiskoot
Datum:
8 juni 2007
Email:
quinten5xs4all.nl
Stendhal, de schrijver van ´Le Rouge et le Noir', kwam uit dit gebied. De eigenaar van het restaurant zal een liefhebber zijn van het werk van de schrijver. Of hij is gewoon trots.
Naam:
Redactie
Datum:
8 juni 2007
Email:
infonederlands.nl

Bonnes vacances, Watze!

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)