Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Kloten (1)

Jacqueline Cramer is een minister zonder kloten. Eerst wil ze het milieu redden door de gloeilamp uit te bannen. (Dat is net zoiets als in elk dorp een Hansje Brinker aan te wijzen, omdat je de dijken niet wilt verstevigen.) Nu heeft ze haar zegen gegeven aan alweer een lapmiddel: vrachtwagens zonder roetfilter mogen het centrum van Utrecht en Eindhoven niet meer in. De bewoners van die binnensteden kunnen blij zijn, want dat scheelt een paar ronkende 16-tonners in je wijk, maar opgelucht ademhalen is er niet echt bij.

Neem Utrecht. Het stadshart is omringd door drukke verkeersaders waar niks verandert. Bovendien is Utrecht het Mexico-city van Nederland. Vieze lucht hangt continu als een deken boven de stad.

Jacqueline, ik weet dat Europa niet meewerkt als het om roetfilters gaat, maar we kunnen de lat in Nederland toch wel wat hoger leggen? Op de borden voor de afritten van de snelweg aangeven dat het een milieuzone betreft en dat nog eens herhalen op de invalsweg naar de stad. Daar zetten we ook de controlecamera’s neer. Transporteurs zullen wel mopperen (ondernemers klagen altijd), maar snel eieren voor hun geld kiezen. Met een beetje mazzel denken ze dan ook wat beter na over efficiënter en minder-frequent vervoer.
Helder?

Schrijver: Harry van Dooren, 4 juli 2007


Geplaatst in de categorie: milieu

3.9 met 10 stemmen 480Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)