Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Het grootste gelijk van de vismarkt

Toen bekend werd dat oud-minister van Financiën Gerrit Zalm gekozen had voor het grote geld van Scheringa, spraken naïeve Nederlanders daar schande van. Huichelaar, graaier, verkwanselaar van het liberale erfgoed: er zijn ergere scheldwoorden gebruikt voor het inhalige gedrag van Gerrit.

Men vond dat hij als Minister van Financiën wist dat de Groep Scheringa goud geld verdient aan de financieel zwakkeren in onze samenleving.
Zalm weet dat de DSB onder talrijke namen (als Frisia, Lenen.nl, Roona, Postkrediet, Becam en City Credit) zaken doet die 'unfair' zijn en in ethische zin 'mis-dadig'. Mis-dadig, hoewel niet verboden bij de wet. Duidelijk dus dat ’Den Haag’ roomboter op zijn hoofd heeft: men heeft dit toegestaan en staat het nog toe.

Kern van de mis-daad is dat mensen die krap zitten op emotionele gronden een te ruim bemeten lening (met te dure verzekeringen) wordt aangesmeerd waarbij geen rekening wordt gehouden met de gevolgen op langere termijn voor de gedupeerden.

De bewering van Zalm dat het meevalt omdat 90% van de aanvragen uiteindelijk wordt geweigerd is niet controleerbaar en moreel onaanvaardbaar.
Verwachtingen worden bij de zwaksten gewekt die niet worden ingelost en de zwakkeren worden in de luren gelegd waardoor ze voor tientallen jaren het schip in gaan.

Het is de vraag hoe we het gedrag van Zalm moeten verklaren. Hij komt uit een protestants nest: zijn ouders waren lid van de Hersteld Apostolische Zendingskerk, gekenmerkt door een eenvoudige, Christus centraal stellende vroomheid. Ik neem aan dat men in die kringen niet gaat voor het slijk van deze aarde.
Zijn politieke wortels liggen in de PvdA, voor welke partij hij ooit afdelingsvoorzitter was in Enkhuizen. De mensen uit deze partij lopen niet warm voor zelfverrijking ten koste van de kleine man.

De verklaring zal er in liggen dat Gerrit Zalm al jaren een (relatief!) hongerloon heeft ontvangen in vergelijking met industriëlen, zakenlieden, medisch specialisten, bestuurders van universiteiten en hogescholen, orthodontisten, televisiepresentatoren, profvoetballers, topartiesten etc.
Het is beslist niet ondenkbaar dat Gerrit nu voor het grote geld is gegaan uit een vorm van (relatieve!) armoede mede omdat zijn 5 Zalmpjes hem ook het nodige geld gekost zullen hebben en mogelijk nog kosten.

Omdat het een parttime job betreft (in wezen verkoopt hij het gebruik van zijn naam om de bank een glans van betrouwbaarheid te bezorgen) is het geld makkelijk verdiend. En dan laat je je zalmnormen vlug varen!

Voor een miljoentje wil ik hier ook wel betogen dat de handel en wandel van Scheringa een dikke plus verdienen.
Van mij krijgt Zalm dan het grootste gelijk van de vismarkt: van A tot Z is Dirk Scheringa volstrekt integer!

Schrijver: Dagschrijver, 8 juli 2007


Geplaatst in de categorie: geld

4.0 met 20 stemmen 502Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)