Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Weg met de waarheid

Ik ken verstandige mensen die denken dat de wereld aan elkaar hangt van complotten. Zo is het volgens M. meer dan zeker dat de Bush-regering de aanslagen op 9/11 zelf heeft geregisseerd. Op YouTube schijn je het bewijsmateriaal zo te kunnen oprapen. M. heeft medestanders op hoog niveau. De Franse minister van huisvesting verdenkt Bush ook van medeplichtigheid. Anders zouden de complotwebsites immers niet zo druk worden bezocht. (Nee, dit is geen grap. Zo is het werkelijk gezegd door madame Boutin.)

Ik vertrouw Bush en de zijnen allerminst en hou er rekening mee dat er feiten rond de aanslagen op het WTC zijn verzwegen of verdraaid. De ‘officiële lezing’ geeft zelden een compleet beeld van de werkelijkheid. Maar ik sluit niet uit dat Bush gelooft in zijn eigen werkelijkheid, zoals M. in de hare. Dat is precies de reden dat ik de moeite niet kan opbrengen om me in alternatieve theorieën te verdiepen. Weten doe je het nooit, omdat niemand over alle feiten beschikt; en zelfs met alle feiten lijkt het me een onmogelijke puzzel.

Complotdenkers en andere burgers leven in een maatschappij waarin niks perfect geregeld is. In ziekenhuizen worden verkeerde benen geamputeerd, dode soldaten krijgen oproepen voor militaire dienstplicht, de Amerikaanse president krijgt het niet voor elkaar om zijn dochters uit de coffeeshop te houden en de vorige slaagde er niet in zijn affaire met de stagiaire geheim te houden. Het wil er bij mij niet in dat je in een land met zoveel menselijke incompetentie zo’n ‘geniaal’ plan kan bedenken, laat staan uitvoeren.

Achter elke ramp zit een stuntelende overheid die haar eigen onmacht probeert te verbloemen. Vanaf het moment dat officiële lezing wereldkundig wordt gemaakt, gaan de argwaners op zoek naar de gaten en de inconsequenties, waarna de complottheorie snel geboren is (en de volgende en de daaropvolgende). Lachende derde is de entertainmentindustrie, die paranoia en sensatiezucht feilloos uitbuit met boeken en films. Waarheidzoekers betalen er graag voor.

En daarom kan de waarheid me gestolen worden. Het verlangen naar de waarheid verdeelt de mensheid al sinds de stam van Holenbeer. Met de waarheid geen betere wereld. Zonder twijfel geen beter mens.
Durven twijfelen aan je eigen gelijk is het begin van toenadering.

Schrijver: Harry van Dooren, 11 juli 2007


Geplaatst in de categorie: actualiteit

4.3 met 6 stemmen 1.480Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Frank F. van Keeren
Datum:
11 juli 2007
Email:
Frankfvankeerenhotmail.com
De twijfel is de enige zekerheid die de mens heeft, volgens Descartes. Sterker nog: er is geen enkele andere aanwijzing voor ons bestaan dan de twijfel.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)