Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Keukenprinsen

Ik kan het niet meer aanzien. Kerels op tv die twee garnalen draperen op een ongepelde ui en dat vervolgens met een stokbrood in hun broek aan een stel pakezels uit de zakenwereld serveren als Oignon du Mer exclusive. Haute cuisine heet dat.

Waar vroeger een heer van stand in geruite jas volstond met een eenvoudige doch voedzame maaltijd neemt deze selfmade adel in gestreept kostuum slechts genoegen met een uitzonderlijke creatie van een fornuisridder voorzien van sterren.
De betreffende createur gaat meestal gekleed in een afgeschreven tandartstenue en de van oudsher voorgeschreven koksmuts ontbreekt steevast. Bovendien ziet hij er uit alsof hij net zelf een halfuurtje naast het varkenslijk in de vriezer heeft gehangen. Daar krijg je een lekkere gezonde blos van op je wangen als je in beeld moet.

De langzaam ontdooiende neus in het blozende gelaat van de kookgnoom trekt dan altijd weer mijn aandacht. Waar zou hij dat ding laten als hij zijn kunsten botviert boven het vierkanten bord waarop al dat genot wordt opgediend? Ik vraag me werkelijk af hoeveel van die krijtstrepen, zonder dat zij het wisten, al niet hebben zitten smullen van een Oignon du Mer exclusive eau de nez.
Het zou mij zeker niet verbazen als deze onbedoelde toevoeging aan dit exquise gerecht reeds in het receptenboek van de kunstenaar is opgenomen en voorzien van de volgende beschijving:
“Vooral het mooie contrast tussen de zilte streling van de tong door de garnaal en de zoute smaak van het nasale vocht dat de ajuin doet ejaculeren, laat u van genot de tranen in de ogen springen”.

Een nieuw gerecht is geboren. In de kunst moet toeval immers ook een kans hebben.

Schrijver: Vakantieschrijver, 29 juli 2007


Geplaatst in de categorie: voedsel

3.0 met 8 stemmen 883Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
L.Jansen
Datum:
29 juli 2007
Prachtig! De woordkeuze is briljant!
Complimenten!

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)