Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Dood en rijk

Een tijdje terug ontvingen wij bezoek van een alleraardigste meneer, ik weet niet meer of hij nu van Monuta, Dela of Yarden was, maar het ging over de kosten van begraven en cremeren. Hij wist ons haarfijn, maar heel integer te vertellen dat doodgaan tegenwoordig een kostbare aangelegenheid is. Voor minder dan zeven mille stoppen ze je niet meer onder de grond en een fikkie stoken is nog prijziger. U begrijpt, wij moesten ons beraden op ons verscheiden, maar liever nog op de kosten die dat met zich mee zou brengen.

Dat was wel even schrikken, want we hebben ons hele leven lang een kwartje per week betaald aan het ‘dooienfonds’ en dat bleek nu ineens bij lange na niet genoeg. Goede raad was duur - net zoals begraven of cremeren overigens - dus er werd in huize Elgersma diep nagedacht over premies, reserves, koopsompolissen, etc. Je wilt je kinderen toch ook niet opschepen met dit soort onverwachte uitgaven, ze komen nog voor genoeg verrassingen te staan.

Maar deze week zag ik ineens de oplossing: Elvis Presley! Het is deze week dertig jaar geleden dat deze onvolprezen rocker overleed en hij is na Kurt Cobain nog steeds de best verdienende beroemdheid. In 2005-2006 haalde wijlen de King 42 miljoen dollar binnen aan licentieovereenkomsten. Als hij al niet hoog en breed was begraven, dan zouden ze hem vandaag de dag voor dat geld toch heel aardig onder de grond kunnen stoppen.

Er zit dus niets anders op dan beroemd te worden en vervolgens dood te gaan. Tja, dat laatste zal nog wel lukken, maar beroemd worden? Sommige zaken in het leven zijn niet voor iedereen weggelegd. Het is net als met die schoonzoon, die voor zijn veertigste binnen wilde zijn. Ik hield hem de drie alternatieven voor, óf je trouwt een dochter van een rijke vader – jammer, maar helaas – óf je bent briljant – dat was hij niet – óf je moet gewoon heel hard werken – inderdaad, dat deed hij ook al niet.

Maar goed, ik doe dus mijn stinkende best om beroemd te worden en pas daarna dood te gaan en met dat laatste heb ik geen haast. U wordt, als trouwe lezer van mijn stukjes, daarom dringend uitgenodigd om mijn faam wijd en zijd bekend te maken. Vroeg of laat komt er dan misschien een krant of een uitgever op mijn pad en worden mijn columns ergens uitgegeven en dan word ik beroemd!
Dan kunnen mijn kinderen mijn begrafenis betalen!

Schrijver: Watze Elgersma, 17 augustus 2007


Geplaatst in de categorie: actualiteit

4.3 met 12 stemmen 491Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
geert kruideren
Datum:
17 augustus 2007
Email:
geert.kruiderendigitaaltafel.nl
Als ik na mijn dood zóveel zou verdienen zou ik me in mijn graf omdraaien! (Of in mijn urn opstuiven.)

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)